Enerji tedarik sürekliliğinde ilerlemeler sağlansa da fırtına, yoğun kar ve rüzgâr gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşanıyor. Bu durum özellikle havai hat iletkenlerinin birbirine temas etmesi sonucu arızaları artırıyor.
MEDAŞ’TAN AR-GE DESTEKLİ YENİLİK
MEDAŞ, bu soruna çözüm getirmek amacıyla EPDK Ar-Ge fonu desteğiyle “Rüzgâr Kuvveti ve Buz Yükünün Fazla Olduğu Bölgelerde Fazlar Arası Aralayıcıların Pilot Uygulaması” projesini başlattı.
Projede, havai iletkenlerin temasını engellemek için özel olarak tasarlanan faz aralayıcılar kullanılmaya başlandı.
1.375 ADET ARALAYICI MONTE EDİLDİ
2022 yılı Ağustos ayında başlatılan pilot çalışma kapsamında bugüne kadar toplam 1.375 adet fazlar arası aralayıcı montajı yapıldı.
Saha gözlemleri ve uzaktan izleme verileri; aralayıcıların tüm mevsim şartlarında dayanıklılığını koruduğunu gösterdi. Uygulama yapılan bölgelerde iletken teması kaynaklı arıza yaşanmadı.
ŞEBEKE GÜVENİLİRLİĞİ ARTIRILIYOR
Elde edilen veriler, aralayıcıların şebekenin sağlıklı işletilmesine ve kesinti sürelerinin azaltılmasına önemli katkı sunduğunu ortaya koyuyor.
MEDAŞ, enerji sürekliliğini artırmak ve daha güvenli bir şebeke altyapısı oluşturmak için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.








