Meksika'nın yeni süper bilgisayarı 'Coatlicue' ile teknoloji yarışında bir adım önde

BİLİM VE TEKNOLOJİ Yayınlanma : 30 Kasım 2025 21:24 Düzenleme : 30 Kasım 2025 21:24
Meksika'nın yeni süper bilgisayarı 'Coatlicue' ile teknoloji yarışında bir adım önde
Meksika, 'Coatlicue' adında Latin Amerika'nın en güçlü süper bilgisayarını geliştirecek ve bu proje ile yapay zeka uygulamalarında önemli bir adım atacak.

Meksika, 'Coatlicue' adını verdiği Latin Amerika'nın en güçlü süper bilgisayarını geliştireceğini açıkladı.

YENİ PROJE HEDEFLERİ

Meksika hükümeti, bu süper bilgisayarla birlikte yapay zeka uygulamalarından faydalanmayı ve bilgi işlem kapasitesini katlayarak artırmayı hedefliyor. Çarşamba günü yapılan açıklamada, Coatlicue'nin mevcut en güçlü süper bilgisayar olan Brezilya'nın sisteminden yedi kat daha güçlü olacağı belirtildi. Projenin tanıtımını Telekomünikasyon ve Dijital Dönüşüm Ajansı Başkanı José Merino gerçekleştirdi.

GELİŞMELER VE HEYECAN

Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum, düzenlediği basın toplantısında süper bilgisayarın inşaatına gelecek yıl başlanacağını ifade etti. Sheinbaum, bu projeyle Meksika'nın yapay zeka kullanımında önemli bir adım atacağını ve veri işleme süreçlerine daha etkin bir şekilde katılacağını belirtti. Merino ise mevcut süper bilgisayarın hızının 2,3 petaflop olduğunu, ancak Coatlicue'nin 314 petaflop kapasiteye ulaşacağını vurguladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.