Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Cenevre’de yapılan Ukrayna barış görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Merz, Ukrayna’nın çıkarlarının Avrupa’nın ortak çıkarları olduğunu belirterek, AB veya NATO’yu ilgilendiren her anlaşmanın ortaklarının onayını gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, Angola’da AB-Afrika Zirvesi’ne katıldığını ve görüşmelerdeki ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
GENEVE GÖRÜŞMELERİNDE İLERLEME VE ATEŞKES BEKLENTİSİ
Merz, Cenevre görüşmelerinin bazı soruların açıklığa kavuşturulduğunu ve Avrupa’nın ateşkes için hemfikir olduğunu söyledi. Ancak, Ukrayna’da barışın bir gecede sağlanamayacağını belirterek, Avrupa’nın çıkarlarını korumak için sıkı birliktelik gerektiğini vurguladı. O, ABD’nin 28 maddelik planının değiştirildiğini ve Rusya’nın masaya oturmasının şart olduğunu ekledi.
ABD PLANININ DEĞİŞİKLİĞİ VE RUSYA BASKISI
Merz, ABD hükümetinin önerdiği belgenin önemli ölçüde değiştirildiğini ve sürecin zahmetli olduğunu belirtti. Rusya’ya büyük baskı uygulanması gerektiğini savunarak, barış için Rusya’nın adım atmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Bu hafta küçük adımlarla ilerleneceğini ve Ukrayna desteğinin süreceğini sözlerine ekledi.








