Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit operasyonu bölgesindeki bir mağarada 12 askerin şehit olması ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bakanlık, açıklamasında mağarada ölçüme gerek duyulmadığını bildirdi.
MSB, 6 Temmuz'da Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde bir mağarada 12 askerin metan gazından zehirlenerek şehit olmasına ilişkin idari soruşturmanın tamamlandığını kaydetti. Yapılan soruşturmada ihmal veya kasıt bulunmadığı, disiplin zafiyeti olmadığı belirtildi.
MSB açıklamasında metan gazına maruz kaldıkları için şehit oldukları açıklanan askerler ile ilgili yürütülen soruşturma hakkında bilgilere yer verildi:
“KEŞİF KÖPEĞİ GÖNDERİLDİĞİ İÇİN GAZ ÖLÇÜMÜNE GEREK İHTİYAÇ DUYULMADI”
“Olayın yaşandığı mağaranın girilen 3 bin 765’inci mağara olduğu, mağara operasyonlarının icrasına uygun olarak oluşturulan ekibin (METİ/PMKİ timi dâhil) birlikte mağara arama tarama eğitimi aldığı, arama/tarama ekibi ve keşif köpeği ile 1-5 Temmuz 2025 tarihleri arasında olayın meydana geldiği mağarada icra edilen keşif ve arama-tarama faaliyetlerinde herhangi bir olumsuz emareye rastlanmadığı, olayın meydana geldiği 6 Temmuz günü keşif köpeğinin mağaraya gönderildiği; olumsuz bir duruma rastlanmaması üzerine gaz ölçümüne ihtiyaç duyulmadığı, müteakiben mağaraya usulüne uygun olarak girildiği ve arama-tarama faaliyetine başlandığı anlaşılmıştır.”
Açıklamaya göre kurtarma çalışmaları, TSK personeli ile birlikte KBRN, UMKE, AFAD ve TTK ekiplerinin desteğiyle yürütüldü. Oksijen tüpleri ve maskeler önceden hazır bulunduruldu, müdahale olay yerinde bulunan 5 doktorla yapıldı.
Soruşturmada elde edilen bulgulara dikkat çekilen açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Olayda doğrudan bir ihmal ya da kasıt unsurunun bulunmadığı, herhangi bir disiplin zafiyeti veya kontrol/yönetim eksikliğinin söz konusu olmadığı, olay sırasında görevli olmayan bazı personelimizin, silah arkadaşlığı duygusuyla kendi canını hiçe sayarak emir beklemeden mağaraya girdiği ve arkadaşlarını kurtarma kararlılığı sayesinde daha ağır sonuçların yaşanmasının önüne geçtiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak yaşanan bu olay; istisnai, öngörülemez ve olağan dışı bir durum olarak gelişmiş; istenmeyen ve hepimizi derinden etkileyen bir şekilde sonuçlanmıştır.”
Rapora göre, gerekli önlemler hızla hayata geçirildi ve sonuçlar ilgili savcılığa gönderildi. MSB, “şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır diliyoruz” mesajını paylaştı.
SUSUZLUKTAN ŞEHİT OLAN ASKERLER İÇİN RAPOR BEKLENİYOR
MSB kaynakları, İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı’nda iki askerin şehit olduğu olayla ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek raporun beklendiğini açıkladı. Açıklamada, sosyal medyada dolaşan iddialara karşı da uyarıda bulunuldu:
“Her zaman ifade ettiğimiz gibi resmi açıklamalar dışında, sosyal medyada gündeme getirilen yalan, çarpıtılmış ve algı oluşturmaya yönelik iddialara itibar edilmemelidir.”
MSB, askerlerin şehit olmasındaki ön raporda dehidrasyon yani susuzluk nedeniyle ölümlerin gerçekleştiğini açıklamıştı.
“TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASIYLA İLGİLİ POZİSYONU DEĞİŞMEDİ”
MSB kaynakları, Suriye'deki geçici hükümet ile SDG arasında son dönemde yaşanan çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. SDG’nin 10 Mart 2025’te imzaladığı mutabakata uymadığı ifade edildi.
“SDG terör örgütünün 10 Mart 2025 tarihinde Suriye hükümeti ile imzaladığı mutabakata uygun hareket etmediği sahada görülmektedir. Suriye’nin güneyinde meydana gelen çatışmalardan güç alarak terör örgütü SDG’nin de son dönemde sesinin gür çıktığı dikkatten kaçmamaktadır. Geçtiğimiz günlerde terör örgütü SDG’nin Münbiç ve Halep kırsalında Suriye hükümetine yönelik saldırıları, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne zarar vermektedir.”
MSB, Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili pozisyonunun değişmediği vurguladı:
“Türkiye, Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edecek, bu doğrultuda, Suriye yönetiminin terör örgütleriyle mücadelesini desteklemeye, savunma ve güvenlik kapasitesini artırmak için talep ettiği eğitim, danışmanlık ve teknik destek çalışmalarını sürdürmeye devam etmekteyiz.”







