Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Avrupa Birliği'nin 'Made in EU' girişimi kapsamında hazırladığı yeni düzenlemenin, Türk sanayisi için önemli fırsatlar sunacağını ve Türkiye'de üretilen ürünlerin de bu kapsamda değerlendirilebileceğini belirtti.
'MADE IN EU' YENİ SANAYİ DEVRİMİ YARATACAK
Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan ve Avrupa'yı 'Made in EU' yaklaşımıyla yeniden sanayileştirmeyi hedefleyen 'Endüstriyel Hızlandırma Yasası' tasarısının, Gümrük Birliği ülkelerinde üretilen ürünlerin de Avrupa menşeli sayılmasını öngördüğünü ifade eden Çakır, Türkiye'nin Gümrük Birliği ülkesi olması nedeniyle bu düzenlemenin Türk ürünleri için önemli bir avantaj sağlayacağını vurguladı. Bu sayede Türk sanayisi, Avrupa Birliği'nin kalite standartları çatısı altında yer alabilecek.
AB PAZARINDA TÜRK ÜRÜNLERİNE YENİ FIRSATLAR
Avrupa pazarının Mersin'in en önemli ihracat pazarlarından biri olduğuna dikkat çeken Çakır, yeni düzenlemenin özellikle Avrupa'da üretilmiş ürünlere öncelik verilmesini öngördüğünü belirtti. Bu durumun otomotiv, çelik, alüminyum, çimento ve temiz teknoloji gibi sektörlerde yeni fırsatlar yaratacağını söyledi. Düzenlemenin kamu fonlarıyla yapılan alımlarda ve kamu desteklerinden yararlanacak şirketlerde belirli oranda AB menşeli ürün kullanımı şartı getirdiğini de ekleyen Çakır, Avrupa ile serbest ticaret anlaşması bulunan veya Gümrük Birliği'ne dahil ülkelerin ürünlerinin birlik menşeli sayılacağını sözlerine ekledi.
ÇİN REKABETTE GÜÇLENECEK VE YABANCI YATIRIM ARTACAK
Yeni düzenlemenin Avrupa değer zincirlerini güçlendirmeyi ve Çin'in düşük maliyetli üretimine karşı rekabeti artırmayı hedeflediğini belirten Çakır, ürünlerin 'Made in EU' çatısı altında dünya pazarlarına sunulmasının, hem katma değer hem de tanıtım açısından önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Bu sürecin aynı zamanda Türkiye'nin AB sanayi üretim normlarına uyumunu hızlandıracağını dile getiren Çakır, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında karbon sınır uygulamalarının Türk firmaları için bazı dezavantajlar oluşturduğunu hatırlatarak, 'Made in EU' kapsamına dahil olmanın hazırlık sürecinde firmalara önemli bir avantaj sağlayacağını belirtti. Düzenlemenin Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımları da artırabileceğine işaret eden Çakır, özellikle batarya, elektrikli araçlar, fotovoltaik ve kritik hammaddeler gibi stratejik sektörlerde önemli gelişmeler yaşanabileceğini söyledi. Mersin iş dünyası olarak bu gelişmeyi son derece olumlu değerlendirdiklerini vurgulayan Çakır, sürece katkı sunan tüm kurumlara teşekkür etti.








