Okula Adaptasyon: Uzman Klinik Psikolog Deniz Aykol Ünal'dan ebeveynlere öneriler

EĞİTİM Yayınlanma : 15 Eylül 2025 14:50 Düzenleme : 15 Eylül 2025 15:39
Okula Adaptasyon: Uzman Klinik Psikolog Deniz Aykol Ünal'dan ebeveynlere öneriler
Uzman Klinik Psikolog Deniz Aykol Ünal, çocukların okula adaptasyon sürecinde ebeveynlere önemli önerilerde bulundu. Kaygının normal olduğunu vurgulayan Ünal, şeffaf iletişim, olumlu okul anılarının paylaşılması ve uzman desteğinin önemine dikkat çekti.

ÇOCUKLARIN GELİŞİM SÜREÇLERİ

Her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu belirten Ünal, bazı çocukların okula başlama heyecanı yaşarken bazılarının kaygı, korku veya isteksizlik yaşadığını dile getirdi. Çocukların okula başlamadan önce duygusal ve zihinsel olarak hazırlanmasının önemine değinen Ünal, hissettikleri kaygının normal olduğunu anlatmanın gerekliliğini vurguladı. Çocukların düzen ve güven duygusunu sevdiğini hatırlatan Ünal, yeni deneyimlerin kaygı yaratabileceğini ve bu kaygının doğru şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti. Yanlış yönetimde ayrılık anksiyetesi bozukluğuna kadar ilerleyebileceğini de ekledi.

EB EVEYNlere ALTIN ÖNERİLER

Ünal, ebeveynlerin çocuklarıyla şeffaf, nazik ve sevecen bir iletişim kurmaları gerektiğini, okulun gerçekçi bir şekilde anlatılmasının önemini vurguladı. Okulun sadece eğlenceli bir yer değil, kuralları, aktiviteleri ve sosyal etkileşimleri olan bir ortam olduğunu çocuklara anlatmanın gerekliliğini belirtti. 'Böyle yaparsan öğretmenin kızar' veya 'Arkadaşların seni sevmez' gibi olumsuz ifadelerden kaçınılması gerektiğini, bunun yerine ebeveynlerin kendi olumlu okul anılarını paylaşmasının faydalı olacağını söyledi. Keyifli bir okul alışverişi ve çocuğun malzeme seçiminde söz hakkı vermenin de heyecanını artıracağını ekledi.

UYUM SÜRECİ VE UZMAN DESTEĞİ

Çocuğun okuldan ayrılma anının dramatize edilmemesini tavsiye eden Ünal, gözyaşlarının çocuğun durumu farklı yorumlamasına yol açabileceğini belirtti. Son olarak, adaptasyon sürecinin uzun sürdüğü ve kaygının azalmadığı durumlarda uzman desteği alınması gerektiğini vurguladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.