Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’nın insansız hava araçlarının (İHA) Avrupa ülkelerinin hava sahasını ihlal etmesinin gerilimi tırmandırma amacını taşıdığını vurguladı. Pistorius, “Provokasyonlara izin vermeyeceğiz, müdahale edeceğiz. Ancak gerilimi tırmandırma tuzağına düşmeyeceğiz, Putin’e bu iyiliği yapmayacağız” şeklinde konuştu.
RUSYA'NIN SORUMSUZ DAVRANIŞLARI
İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson ile Berlin’de bir araya gelen Pistorius, Rusya’nın İHA’lar ile son dönemdeki eylemlerinin sorumsuz ve kasıtlı provokasyonlar olduğunu belirtti. “Putin’in eylemleri sorumsuz ve kasıtlı provokasyonlardır. Ancak bu provokasyonlara kanmayacağız, Kremlin’i hafife almayacağız, uyumlu, sağduyulu ve kararlı olacağız” diyen Pistorius, Eurofighter pilotlarının geçtiğimiz haftalarda bir dizi önlemi profesyonelce uyguladığını ancak provokasyona kapılmadığını dile getirdi.
NATO'NUN GÜÇLÜ DURUŞU
Almanya’nın hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarının düşürülmesi önerisine karşı çıkan Pistorius, kendi hava sahasını savunmanın her ülkenin hakkı olduğunu, ancak soğukkanlılık ve kararlılık gerektiğini ifade etti. İsveç Savunma Bakanı Jonson ise, ülkesinin ve Almanya’nın NATO, Baltık Denizi güvenliği ve Ukrayna desteği bağlamında iş birliği yaptığını, NATO’yu güçlü tutmaya devam etme iradelerinin olduğunu ve uluslararası hukuka saygı duyduklarını vurguladı. Polonya, Romanya ve Estonya’nın hava sahalarının Rus İHA’ları ve jetleri tarafından ihlal edilmesi olayları, NATO’nun güçlü tepkisini ve endişelerini beraberinde getirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise, Rus uçaklarının düşürülmesi gerektiğini belirtti.








