Altın yatırımcısını ve düğün alışverişine çıkan vatandaşları tedirgin eden yeni bir sahtecilik yöntemi ortaya çıktı. Piyasada “Suriye çeyreği” olarak adlandırılan düşük ayarlı sahte altınlar, kuyumcuları alarma geçirdi.
Kuyumcular Fark Etmekte Zorlanıyor
Darphane’de üretilmeyen bu sahte altınların ayarları düşürülerek piyasaya sürülüyor. Görünüşleri gerçek çeyrek altınla neredeyse aynı olduğu için ilk bakışta fark edilmesi güç. Ancak kuyumcular, yaptıkları mihenk taşı testi ve çeşitli yöntemlerle sahte altınları ayırt edebiliyor.
Kuyumcular, bu altınların 22 ayar değil, 21 ya da 20 ayar olduğunu söylüyor. Bir kere satın alındığında bozdurmak neredeyse imkânsız; çünkü kuyumcular bu altınları geri kabul etmiyor.
“Denetim Yapılmalı”
Kuyumcu Varol Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kuyumcular Odası’nın denetim yapması lazım. Vatandaşlarımız kandırılmamak için mutlaka güvenilir ve bilinen yerlerden altın almalı” ifadelerini kullandı.
Vatandaşa Uyarı
Altın alımında fiyat cazibesine kapılmamak gerektiğini vurgulayan uzmanlar, vatandaşların özellikle sokak satıcıları veya belirsiz kaynaklardan yapılan alışverişten uzak durması gerektiğini belirtiyor.








