Piyasaların dolar, enflasyon, büyüme ve faiz beklentisi belli oldu

EKONOMİ Yayınlanma : 20 Aralık 2024 15:47
Piyasaların dolar, enflasyon, büyüme ve faiz beklentisi belli oldu
Merkez Bankası, 2024’ün son Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi geçen aya göre yüksek olurken, faiz indirimi beklentisi görüldü. Dolar beklentisi ve büyüme oranı değişiklik gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024’ün son Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Merkez Bankası piyasa anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi geçen aya göre yüksek olurken, faiz indirimi beklentisi görüldü. Dolar beklentisi ise değişti.

Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanlardan oluşan 69 kişinin beklentilerini yansıtan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde aralık ayı sonuçları açıklandı. Katılımcıların yanıtladığı aralık ayı anketinde enflasyon beklentisi yüzde 45,28, dolar kuru tahmini 35,3 lira oldu. Katılımcılar aralıkta aylık enflasyonun yüzde 1,72, 2025 yılı sonunda yüzde 27 olacağını öngördü. Ankete göre yıllık büyüme ise yüzde 3 olacak.

YILSONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSEK ÇIKTI
TCMB tarafınca yapılan ankette, katılımcıların cari yıl sonu enflasyon beklentisi geçen aya göre yüksek çıktı. TÜFE beklentisi yüzde 44,81'den yüzde 48,28'e geldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,20'den bu anket döneminde yüzde 27,07’e indi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket döneminden yüzde 18,33'den yüzde 18,47'e yükseldi.

GECELİK FAİZ DÜŞTÜ
Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 50,00 olurken, bu anket döneminde gerileyerek yüzde 48,59'a geldi.

DOLAR TAHMİNİ DEĞİŞTİ
Katılımcıların cari yıl sonu ABD Doları/TL beklentisi de belli oldu. Bir önceki anket döneminde 35,72 TL olurken, bu anket döneminde 35,30 TL'ye indi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,75 TL'den 43,23 TL'ye yükseldi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.