ŞİRKET ARAÇLARINA SGK DENETİMİ
Yeni düzenlemeye göre, şirket adına kayıtlı araçları kullanan sürücülerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı da denetlenecek. Trafik ekipleri, direksiyon başındaki kişinin ilgili firmada sigortalı olup olmadığını anlık olarak sorgulayabilecek.
Eğer sürücünün sigortasız olduğu tespit edilirse, durum tutanak altına alınarak SGK’ya bildirilecek ve şirkete kayıt dışı istihdam kapsamında cezai işlem uygulanacak.
CEZALAR 198 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR
Yeni uygulama kapsamında:
İlk tespitte yaklaşık 66.060 TL idari para cezası uygulanıyor
Aynı ihlalin 1 yıl içinde tekrarlanması halinde ceza 198.180 TL’ye kadar çıkabiliyor
Bu cezalar doğrudan aracı kullanan kişiye değil, aracı sigortasız kişiye kullandıran işletmeye kesiliyor.
KİRALIK ARAÇLARDA İSTİSNA
Kiralık araçlarda ise farklı bir uygulama söz konusu. Eğer aracı kullanan kişi kiracı firma tarafından sigortalı olarak gösteriliyorsa, bu durumda ceza uygulanmıyor.

ADR TAŞIMACILIKTA DENETİM DAHA SIKI
Özellikle tehlikeli madde taşımacılığı (ADR) yapan araçlarda denetimlerin daha da sıkı olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda sürücülerde şu belgelerin eksiksiz olması gerekiyor:
SRC-5 belgesi
Psikoteknik raporu
Geçerli ADR sürücü belgesi
SGK kaydı
Taşıma evrakları
Denetimlerde yalnızca belgelerin varlığı değil, sürücünün gerçekten o firmada sigortalı olup olmadığı da kontrol edilecek.
KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRMAYA GEÇİT YOK
Uzmanlar, “bir günlüğüne araç kullan”, “sigortayı sonra yaparız” gibi uygulamaların artık ciddi yaptırımlarla karşılaşacağını vurguluyor. Yeni sistemle birlikte hem kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi hem de trafik denetimlerinin daha sistemli hale getirilmesi hedefleniyor.
Yeni uygulamayla birlikte işletmelerin, ağır para cezalarıyla karşılaşmamak adına personel sigorta kayıtlarını ve yetkilendirme belgelerini eksiksiz şekilde düzenlemeleri büyük önem taşıyor.








