Sadıkoğlu: Malatya'nın yeniden kalkınması için 6. Bölge teşvikleri 3 yıl daha uzatılmalı

EKONOMİ Yayınlanma : 05 Eylül 2025 15:46 Düzenleme : 05 Eylül 2025 15:46
Sadıkoğlu: Malatya'nın yeniden kalkınması için 6. Bölge teşvikleri 3 yıl daha uzatılmalı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malatya ziyaretini değerlendirerek, şehrin ekonomik kalkınması için 6.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malatya ziyaretinin acil ihtiyaçlar ve beklentilerin dile getirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Sadıkoğlu, 6. Bölge teşvikleri, zirai don destekleri ve finansmana erişim gibi öncelikli taleplerin en üst düzeyde ifade edilmesi gerektiğini belirtti.

6. BÖLGE TEŞVİKLERİ VE İSTİHDAM KAYIPLARI

6. Bölge teşviklerinin sona ermek üzere olduğunu hatırlatan Sadıkoğlu, sürenin en az 3 yıl daha uzatılması gerektiğini savundu. Deprem sonrası göçe bağlı olarak istihdamda ciddi kayıplar yaşandığını belirten Sadıkoğlu, deprem öncesi OSB’de 42 bin olan çalışan sayısının bugün 30 bine düştüğünü açıkladı. Deprem, maliyet artışları, istihdam sorunları ve zirai don gibi olumsuzlukların üretim kapasitesini düşürdüğünü, Ağustos ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46 gerilediğini ifade etti. Sanayicilerin üretmeye ve ihracat yapmaya devam ettiğini, ancak 2018’den beri faydalandıkları 6. Bölge teşviklerinin süresinin bu yıl sonunda biteceğini hatırlatarak, Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için bu sürenin uzatılmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

ZİRAİ DON AFETİ VE DESTEK BEKLENTİLERİ

12 Nisan’da yaşanan zirai don afetine değinen Sadıkoğlu, üreticilere yapılacak ödemelerin kapsayıcı olması gerektiğini vurguladı. Afetin üzerinden 146 gün geçtiğini ve üreticilerin destek ödemelerini beklediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine sonrası açıkladığı 23,4 milyar TL’lik desteğin kıymetli olduğunu ancak TARSİM ya da ÇKS kaydı gibi kriterler nedeniyle çiftçilerin destek dışında kalmaması gerektiğini, zarar gören her üreticinin desteklerden faydalanmasını beklediklerini ifade etti. Don afetinin etkilerinin yalnızca çiftçilerle sınırlı kalmadığını, esnaf, tüccar ve ihracatçının da doğrudan etkilendiğini, kayısıdaki kaybın ticaretin tüm aktörlerini zor durumda bıraktığını belirterek, üreticiye yapılacak ödemelerin yanı sıra esnaf, tüccar ve ihracatçılara da destek paketleri açıklanması gerektiğini söyledi. Desteklerin kapsayıcı, hızlı ve adil biçimde uygulanmasının Malatya tarım ve ticaret geleceği için büyük önem taşıdığını vurguladı.

ÜRETİM ÇEŞİTLİLİĞİ VE YEREL KALKINMA HAMLESİ

Şehrin ekonomik yapısının tek ürüne bağlı kalmasının risklerine dikkat çeken Sadıkoğlu, teşvik mekanizmaları belirlenirken bunun göz önüne alınması gerektiğini vurguladı. Kayısının yıllık 500 milyon doları aşan ihracat geliriyle şehrin lokomotifi konumunda olduğunu ancak Nisan ayındaki don felaketinin üretimi yüzde 100 etkilediğini ve kayısıya bağlı sektörleri vurduğunu belirtti. Tekstil ve hazır giyimde artan maliyetler nedeniyle birçok firmanın Mısır ve Bangladeş gibi ülkelere üretim bandını taşıdığını ifade etti. Malatya’nın öne çıkan alanlardaki gücünü korurken yeni alanlarda da güçlenmesi gerektiğini, yeni krizlere karşı üretim çeşitliliği sağlayacak adımların desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Yakın zamanda açıklanan Yerel Kalkınma Hamlesi desteklerinin değerli olduğunu ancak Malatya’nın geleceği için bu desteklerin kapsamının genişletilmesi gerektiğini, KOBİ’lerin daha kolay erişebileceği, nakdi destek oranlarının yüksek olduğu farklı teşviklerin üretim sahalarını geliştirme arzusunu güçlendireceğini belirtti. Malatya’nın kayısıdaki liderliğini korurken teknoloji, enerji ve savunma sanayi gibi stratejik alanlarda da büyümesi gerektiğini ve devletten desteklerin artarak sürmesini beklediklerini ifade etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.