Samsun Çarşamba'da fındık hasadında file kullanımı yaygınlaşıyor

EKONOMİ Yayınlanma : 02 Eylül 2025 21:09 Düzenleme : 02 Eylül 2025 21:09
Samsun Çarşamba'da fındık hasadında file kullanımı yaygınlaşıyor
Samsun'un Çarşamba ilçesinde 2025 fındık sezonunda file kullanımı yaygınlaşarak çiftçilerin iş yükünü azaltıyor ve hasat maliyetlerini düşürüyor; örneğin, 5 ton fındık toplamak için filesiz 25 kişi gerekirken, file ile 6 kişi yeterli oluyor.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde 2025 fındık sezonunda file kullanımı, çiftçilerin iş yükünü önemli ölçüde azaltıyor. Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadında giderek yaygınlaşan file sistemi, emek ve yevmiye masraflarını minimuma indirerek çiftçiler için ekonomik bir çözüm sunuyor.

Fındık Hasadında Zamandan ve Maliyetten Tasarruf

Fındıkta file sistemi sayesinde, bir günde daha az işçiyle yüksek miktarda ürün toplamak mümkün hale geldi. Bu durum, tarla sahiplerinin işçilik maliyetlerinden kurtulmasını sağlarken, aynı zamanda hasat süresini de kısaltabiliyor. Sistemin bir diğer avantajı ise yalnızca düz tarlalarda değil, yamaç arazilerde de uygulanabilir olması.

Uzun Ömürlü ve Ekonomik Bir Çözüm

File sistemi, her yıl değiştirilmek zorunda olmadığı için uzun ömürlü bir yatırım olarak öne çıkıyor. Kullanım ömrü en az 10 yıl olarak belirtiliyor. File fiyatları ise kaliteye göre değişiklik gösteriyor. İnce ve kalın çeşitleri bulunan filelerin metrekare fiyatı ortalama 7-8 lira arasında değişiyor. Çarşamba'da zirai ve tarım ürünleri satan Burhan Şahin ve oğlu Ziraat Mühendisi Mithat Şahin, sezonun file satışlarını değerlendirirken, vatandaşların file sayesinde yevmiye ücretlerinden kurtulduğunu ve tarlaların çoğunun file ile kaplandığını belirttiler. Şahin, 'File sayesinde bir günde 6 kişi 5 ton fındık topladı, filesiz aynı miktarı toplamak için 25 kişi gerekirdi' dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.