Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye'nin savunma sanayiindeki muazzam ilerlemesini somut örneklerle gözler önüne serdi. Özlü, "Geçmişte uçak aldığımız İspanya'ya bugün 2 milyar dolarlık Hürjet satıyoruz. Hatta Hollanda'dan telsiz lisansı alan Aselsan, yıllar sonra Hollanda'ya Kaideye Monteli Stinger sattı," diyerek gelinen noktayı vurguladı.

Savunma Sanayiinin Dört Kritik Dönemi
Özlü, CİHANNÜMA Düzce Derneği'nin Sahur Meclisi programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin savunma serüvenini dört ana döneme ayırdı. İlk dönemde milli ve yerli silah üretimi hedeflenirken, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ABD ambargolarıyla yerli sanayi kurma ihtiyacının doğduğunu belirtti. Bu süreçte 1975'te ASELSAN, 1982'de ise HAVELSAN gibi kritik kurumların kurulduğunu hatırlattı.
Teknoloji Transferi ve Küresel Ağırlık
1985 sonrası Turgut Özal döneminde savunma sanayiinde büyük hamleler yapıldığını anlatan Özlü, TAİ, TEİ ve FNSS gibi şirketlerin kurulmasıyla önemli teknoloji transferlerinin sağlandığını ifade etti. Özlü, "Türkiye, ekonomik gücünün üzerinde bir siyasal etkinliğe sahip. Dünyanın yüzde 1'i ile 1,2'si arasında bir ekonomik paya sahip olmamıza rağmen, siyasal etkinliğimiz çok daha fazla," diyerek ülkenin küresel ağırlığına dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'nin savunma harcamalarını artırması gerektiği uyarısında bulunarak, 1250 km menzilli seyir füzeleri testlerinin başarıyla sürdüğünü ekledi.







