Şok gelişme: Eski AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ve üst düzey yetkililer yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alındı

ASAYİŞ Yayınlanma : 02 Aralık 2025 17:50 Düzenleme : 02 Aralık 2025 17:50
Şok gelişme: Eski AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ve üst düzey yetkililer yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alındı
Eski AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve üst düzey yetkililer, AB fonlarının kötüye kullanımı ve Avrupa Koleji'ndeki eğitim programında iltimas şüphesiyle gözaltına alındı.

Avrupa Birliği (AB) Başsavcılık Ofisi, eski AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Komisyonu Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Körfez Bölgesi Genel Müdürü Stefano Sannino ve bir kişinin daha AB fonlarının kötüye kullanımına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındığını açıkladı.

BRÜKSEL VE BRUGGE'DE EŞ ZAMANLI OPERASYONLAR

Soruşturma kapsamında Belçika'nın başkenti Brüksel ve Brugge şehrinde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. AB Başsavcılık Ofisi'nin açıklamasına göre, AB hizmet binasında ve Brugge'deki Avrupa Koleji'ne ait çeşitli binalar ile evlerde aramalar yapıldı. Belçika güvenlik güçleri, 2014-2019 yıllarında görev yapan Mogherini, Sannino ve bir kişiyi sorgulanmak üzere gözaltına aldı.

AVRUPA KOLEJİ'NDE İLTİMAS ŞÜPHESİ

Soruşturmanın, AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS) bünyesinde geleceğin Avrupalı diplomatlarına Avrupa Koleji'nde 9 aylık bir eğitim programı verilmesinde iltimas ve muhtemel haksız rekabet şüphelerini araştırmayı amaçladığı vurgulandı. Suçlamalar arasında kamu ihalelerinde dolandırıcılık, yolsuzluk, çıkar çatışması ve mesleki gizliliğin ihlali yer alıyor ve bu suçlamalar 2021-2022 yıllarına dayanıyor.

DOKUNULMAZLIK HAKKI KALDIRILDI

AB Başsavcılık Ofisi'nin operasyon öncesinde adı açıklanmayan bazı şüphelilerin dokunulmazlık hakkının kaldırılmasına yönelik talepte bulunduğu ve bu taleplerin kabul edildiği belirtildi. Bu gelişme, soruşturmanın ciddiyetini ve kapsamını gözler önüne seriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.