Türkşeker’in Malatya Şeker Fabrikası’nda pancar alımlarına başlamasıyla birlikte sezon resmen açıldı. Ilgın Şeker Fabrikası ise 20 Eylül’de alımlara başlayacak. Ancak tarlada söküm hazırlıkları sürerken, binlerce üretici ürününü hangi fiyattan teslim edeceğini bilmeden bekliyor. Çiftçiler, “kampanya başladı ama fiyat yok” diyerek belirsizliğe tepki gösteriyor.
Artan mazot, gübre ve işçilik maliyetleri altında üretim yapan pancar üreticileri, bu yıl taban fiyatın çoktan açıklanması gerektiğini vurguluyor. Geçen yıl açıklanan rakamların maliyetleri karşılamaktan uzak kaldığını hatırlatan üreticiler, bu yıl geç açıklanacak bir fiyatın daha büyük mağduriyetlere yol açacağının altını çiziyor. Gözler hem çiftçinin alın terini koruyacak hem de üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak fiyat açıklamasına çevrilmiş durumda.
Sarayönü’nde uzun yıllardır pancar üretimi yapan Ali Ülker, girdi maliyetlerindeki artışın çiftçinin belini büktüğünü belirterek, geçtiğimiz yıla göre maliyetlerin neredeyse yüzde 100 arttığını söyledi. Ülker, “Mazot fiyatları iki katına çıktı, gübre ve ilaç maliyetleri aynı şekilde katlandı. Sulama için kullanılan elektrik bedelleri de ciddi oranda yükseldi. Geçen yıl 1 liraya yapılan bir işi bu yıl 2 liraya yapmak zorunda kalıyoruz. Böyle bir ortamda fiyat açıklamasının gecikmesi, üreticiyi daha da tedirgin ediyor. Biz emeğimizin karşılığını almak istiyoruz, yoksa bu şartlarda pancar üretimini sürdürmek imkânsız hale gelir” diye konuştu.

Beklentimiz 4- 4.5 lira bandında
Ülker, bu yılki taban fiyatın belirlenmesinde gecikmenin çiftçiyi büyük bir belirsizlik içinde bıraktığını ifade ederek, fiyatın 4 – 4,5 lira bandında açıklanması gerektiğini söyledi. Ülker, “Geçtiğimiz yıl ton başına 2.250 lira olan fiyat, bu yıl tüm masraflarımız neredeyse ikiye katlandığı için aynı oranda artmalı ki biz üreticiler ayakta kalabilelim” dedi.
Ülker, girdi maliyetlerindeki astronomik artışları detaylandırarak, “Sezon başlamadan DAP gübresinin tonu 36.240 liraya yükseldi, pancar tohumunun kilosu ise geçen yıl 12 lirayken bu yıl 28 liraya çıktı. Sulama için kullanılan elektrik ve su bedelleri, mazot, işçilik ve diğer tüm giderler enflasyon oranlarının çok üzerinde zamlandı. Bu koşullar altında ton başına 4.500 liradan aşağı bir fiyat çiftçiyi tamamen zarar ettirir. Belirttiğimiz 4 – 4,5 lira bandındaki fiyatla ancak masraflarımızı amorti edebiliriz” diye konuştu.
Ali Ülker, üreticilerin tek talebinin emeğinin karşılığını alabilmek olduğunu vurgulayarak, “Çiftçi zarar ederse pancar üretimi durur, sadece kendi kazancımız değil ülkenin şeker ihtiyacı da tehlikeye girer. Yetkililerden fiyatı en kısa sürede açıklamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.








