Sosyal medyada yeni tehlike: Gizemli kutular

YAŞAM Yayınlanma : 13 Eylül 2025 14:04 Düzenleme : 13 Eylül 2025 14:07
Sosyal medyada yeni tehlike: Gizemli kutular
Tüketiciler Birliği, “Ünlü markaların ürünleri” vaadiyle sosyal medyada satılan gizemli kutular konusunda vatandaşları uyardı. İçinden değersiz eşyaların çıktığı kutular için “Onların gözü sizin cebinizdeki parada” denildi.

Tüketiciler Birliği, sosyal medya platformlarında son dönemde artan “gizemli kutu” satışlarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı dolandırıcıların “Ucuz fiyatlı gizemli kutu satışı”, “Ünlü mağaza deposu ürün fazlası” ve “Kutunun içinde değerli eşyalar var” gibi sahte reklamlarla tüketicileri aldattığını belirtti.

Şahin, sahte ilanların sosyal medyada hızla yayıldığını ve çok sayıda vatandaşın mağdur edildiğini vurgulayarak, tüketicilerin güvenilir alışveriş siteleri dışında işlem yapmaması gerektiğini söyledi.

"Sürprizlere şüpheyle yaklaşın"

Şahin, cazip kampanyalara karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

"Tüketici çok pahalı aletler, kıymetli bir telefon ya da oyun konsolu beklerken, karşısına bir oyuncak ya da çok değersiz eşyalar çıkabiliyor. Onların gözü sizin cebinizde, paranızda. Lütfen buna fırsat vermeyin."

"Onların gözü sizin cebinizdeki parada"

Reklam Kurulu’nun gizemli kutu satışı yapan sitelere erişim engeli kararı verdiğini hatırlatan Şahin, Ticaret Bakanlığı’nın da konuyu takip ettiğini aktardı.

"Bayram değil, seyran değil, hayırdır' ya da 'Bedava peynir fare kapanında olur' gibi sözler vardır. Tuzağa düşürülüyorsunuz. Buradan uzak durmamız gerektiğinin farkına varmamız lazım. Yoksa birileri masumane bir şekilde ürünlerin zarar görmesiyle ucuza elden çıkarma düşüncesini suistimal edip, tüketicilerin cebindeki paraya gözlerini dikiyor."

"Belgesi olmayan alışverişte sizi savunamayız"

Şahin, uzaktan satışta mutlaka belge alınabilecek sitelerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Normal şartlarda satın alınan ürünlerde bir problem yaşadığımızda belgesini alıp tüketiciyi savunabiliyoruz. Fakat burada elde bir belge yok. İçinden oyuncak, salatalık çıksa veya hiçbir şey çıkmasa da o kutuya para vermiş oluyorsunuz. Tüketici Hakem heyetleri olarak da size yardımcı olamayız çünkü ortada sadece bir kutu görseli var. O kutunun dışına para vermiş gibisiniz. Lütfen, bu tuzaklara düşmeyin."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.