Kayseri’nin merkezinde yer alan ve Selçuklu Hükümdarı I. Alaeddin Keykubat’ın eşi, Sultan I. Giyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hunat Hatun tarafından 1237 yılında yaptırılan Hunat Hatun Medresesi, yüzyıllardır ilim ve sanatın merkezi olma özelliğini koruyor. Günümüzde ise medrese, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatıldığı önemli bir mekan olarak dikkat çekiyor.
Burada taş, ahşap ve hayvan derileri üzerine çalışmalar yapan el sanatları ustası Yetiş Ayyıldız, yılların birikimiyle biblolar, deri üzeri tablolar ve farklı zanaat eserleri üretiyor. Ayyıldız, gençlerin bu tarihi mekânlarda vakit geçirerek hem geleneksel sanatları öğrenebileceğini hem de zihinsel dinginlik kazanabileceğini vurguladı.

El sanatları ustası Yetiş Ayyıldız, “Hunat Hatun Medresesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait kültür ve sanat merkezinde deri üzeri tablolar, biblolar yapıyorum. Her sanatta olduğu gibi, bu sanat dalının da geleceği var. Birileri mutlaka yapacaktır. Şu an okul tatilinde bir çırağım var, sürekli çalışan bir çırağım yok. Gençlere bu mesleği tabii ki öneririm. Bu, meslekten ziyade bir sanat dalı, bir zanaat. El becerisi kazanırlar, zihin sakinliği kazanırlar. Teknolojinin modernleşmesi ayrı bir olay ama bizi fazla etkilemiyor. Dijital ortamlardan ziyade gençlerin el becerisi kazanmaları gerekmekte. Her şeyi hazır beklememeliler, kendileri üretmeliler, kendileri ortaya çıkarmalılar” dedi.
Hunat Hatun Medresesi, bugün de geçmişin ruhunu taşıyarak, el sanatlarını yaşatmak isteyen ustalara ve öğrenmek isteyen gençlere kapılarını açık tutuyor.









