TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bakü temasları kapsamında İran Meclis Başkanı Muhammad Bakır Galibaf ile bir araya gelerek bölgesel gelişmeleri masaya yatırdı. Azerbaycan'ın başkentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Parlamento Birliği (İSİPAB) 20. Konferansı'nda gerçekleşen görüşmede, ABD/İsrail-İran arasındaki gerilim ve barış müzakereleri, İsrail'in Filistin'deki saldırıları ile küresel ve bölgesel gelişmeler ana gündem maddeleriydi.

BÖLGESEL BARIŞ MÜZAKERELERİ VURGUSU
Kurtulmuş, görüşmede İsviçre'de ABD ile yürütülen ve Galibaf'ın da aktif rol aldığı müzakerelerde olumlu bir noktaya ulaşılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ABD ve İsrail'in İran'a yönelik başlattığı çatışmanın uluslararası hukuk çerçevesinde kalıcı bir barış anlaşmasıyla sonuçlanması temennisini ileten Kurtulmuş, Türkiye olarak barış müzakerelerine ev sahipliği yapan Pakistan ve Katar ile işbirliği içinde olumlu adımlar atılması için büyük çaba gösterdiklerini belirtti. Türkiye'nin bu süreçteki desteğini vurgulayan Kurtulmuş, İran'ın eski lideri Ali Hamaney başta olmak üzere Minab'daki ilkokula düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 168 masum çocuğun ve savaşta yaşamını yitiren diğer İranlıların ailelerine başsağlığı diledi. Türk milleti ve devleti adına bu haksız savaşta İran halkının yanında olduklarını ifade etti.

İRAN'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Galibaf ise Kurtulmuş ile Bakü'de görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin dost ve kardeş olarak kendilerine destek olmasını takdirle karşıladıklarını belirtti. Komşu ve dost ülkelerden İran devletine ve halkına her alanda destek gördüklerini vurgulayan Galibaf, Türkiye'nin bu saldırıları lanetleyerek hızlı bir şekilde tepkisini ortaya koymasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmede ayrıca Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım ve çeşitli milletvekilleri ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Birol Akgün de hazır bulundu.








