Temmuz sıcaklık rekoru kırdı: Dünyada en sıcak üçüncü yaz!

GÜNCEL Yayınlanma : 07 Ağustos 2025 17:28
Temmuz sıcaklık rekoru kırdı: Dünyada en sıcak üçüncü yaz!
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre Temmuz 2025, dünyada kayıtlardaki üçüncü en sıcak temmuz ayı oldu. Geçtiğimiz ay, Türkiye'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde 50,5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı

Türkiye sıcaklarla kavrulurken Temmuz 2025’in bugüne kadar kayıtlara geçen üçüncü en sıcak temmuz ayı olduğu açıklandı.

Avrupa Birliği'nin (AB) uydu izleme sistemi Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), temmuz ayında küresel ortalama yüzey ve deniz sıcaklığı verilerini yayımladı. Rapora göre Temmuz 2025, 16,68 derecelik ortalama yüzey sıcaklığı ile küresel ortalama sıcaklıklar açısından kayıtlardaki üçüncü en sıcak temmuz ayı oldu.

Söz konusu ortalama sıcaklıklar, 1991-2020 dönemindeki temmuz ayları ortalamasının 0,45 derece üzerinde seyrederken, sanayi öncesi dönem ortalamasını da 1,25 derece aştı.

Temmuz 2025'in, rekor sıcaklıkların görüldüğü 2023 ve 2024'teki temmuz aylarına kıyasla sırasıyla 0,27 ve 0,23 derece daha soğuk geçtiği belirtildi. Ağustos 2024-Temmuz 2025 dönemini kapsayan 12 aylık küresel ortalama sıcaklıkların ise 1991-2020 döneminin 0,65 derece ve sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,53 derece üzerinde ölçüldüğü kaydedildi.

Geçen ay, Avrupa'da ortalama kara sıcaklığı da 21,1 dereceyle 1991-2020 dönem ortalamasının 1,3 derece üzerinde gerçekleşirken Avrupa'da kayıtlardaki dördüncü en sıcak temmuzun yaşandığı açıklandı.

Güneydoğu Avrupa sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarıyla karşı karşıya kalırken, Türkiye'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde 25 Temmuz'da 50,5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kaydedildi.

Avrupa dışında, Himalayalar, Çin ve Japonya'da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti.

Deniz yüzeyi sıcaklıkları ise geçen ay 20,77 dereceye ulaştı ve böylece kayıtlardaki üçüncü en yüksek sıcaklık değerleri ölçüldü.

C3S Direktörü Carlo Buontempo, verilere ilişkin değerlendirmesinde, son iki yıldaki temmuz ayı sıcaklık rekorlarına bu yıl temmuzda "şimdilik" ara verildiğini belirterek, "Bu durum, iklim değişikliğinin durduğu anlamına gelmiyor. Geçen ay boyunca da dünyada giderek artan ısınmanın, aşırı sıcaklıklar veya seller gibi yıkıcı etkilerine şahit olmaya devam ettik.

Atmosferdeki sera gazı emisyonlarını hızla durdurmazsak sadece yeni sıcaklık rekorları değil, aynı zamanda bu etkilerin daha da kötüleşmesini beklemeliyiz ve buna hazırlıklı olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.