Ticaret Bakanı Bolat: Cari açık son 3 yılda makul ve istikrarlı seyretti

EKONOMİ Yayınlanma : 12 Mart 2026 19:11 Düzenleme : 12 Mart 2026 19:11
Ticaret Bakanı Bolat: Cari açık son 3 yılda makul ve istikrarlı seyretti
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin cari işlemler açığının son 3 yılda makul ve istikrarlı seyrettiğini, hizmet ihracatının ise rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Jeopolitik riskler ve veri güncellemeleri de değerlendirildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel jeopolitik gerilimler, savaşlar ve artan korumacılık uygulamalarına rağmen Türkiye'nin cari işlemler açığının son üç yılda makul düzeylerde ve istikrarlı bir seyir izlediğini belirtti.

OCAK AYI ÖDEMELER DENGESİ VERİLERİ AÇIKLANDI

Bakan Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ocak ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu ayda cari işlemler açığının 6,8 milyar dolar, yıllıklandırılmış cari işlemler açığının ise 32,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Altın ve enerji hariç yıllıklandırılmış cari işlemler hesabının 33,9 milyar dolar fazla verdiğini de ekledi.

HİZMET İHRACATI REKOR SEVİYEDE

Bolat, hizmet ihracatının güçlü seyrini sürdürerek ocak ayında yıllıklandırılmış olarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artışla 123,5 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Seyahat gelirlerinin 42,8 milyar dolar, taşımacılık gelirlerinin ise 60,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bakan, mal ve hizmet ihracatı toplamının ocak ayı itibarıyla 396 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. 2025'te cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 1,9 olarak gerçekleşerek tarihi ortalamanın altında kaldığını da sözlerine ekledi.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE VERİ GÜNCELLEMELERİ

ABD-İsrail ve İran arasındaki gerilimlerin enerji fiyatları ve dış ticaret kanalları üzerinden cari işlemler açığında yukarı yönlü riskler oluşturduğuna işaret eden Bolat, Bakanlık olarak bu risklerin etkisini sınırlandırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca, TCMB'nin ödemeler dengesi istatistiklerinde veri kalitesini artırmak amacıyla borçlanma senetlerine yönelik faiz giderlerinin hesaplanmasında yeni bir yönteme geçildiğini ve bu güncelleme neticesinde 2025 yılı cari işlemler açığı revizesinin 30,1 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.