Dolandırıcılar bu kez de TOKİ’den ev sahibi olmak isteyen dar gelirlilere dadandı. Dolandırıcıların son günlerde sahte internet siteleri ve iletişim bilgileri üzerinden vatandaşların hesaplarını ele geçirdikleri bildirildi.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bazı kişilerin e-Devlet ve TOKİ internet sitesini taklit ederek sosyal konut projeleri için başvuru ücreti talep ettiğini ve bu yöntemle vatandaşların dolandırılmaya çalışıldığını duyurdu.
TOKİ’den ev sahibi olmak isteyen vatandaşların başvuru sırasında dikkatli hareket etmeleri gerektiğini hareket eden yetkililer, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

“RESMİ İNTERNET SİTESİ VE ÇAĞRI MERKEZİMİZİ KULLANIN”
TOKİ'den yapılan açıklamada, sahte internet siteleri ve iletişim numaraları aracılığı ile dolandırıcılık girişiminde olan kişilerin, e-Devlet ve TOKİ internet sitesini taklit ederek başvuru ücreti talep ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için tıkladıkları internet sitelerinin alan adlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
İdaremizin resmi internet sayfası (www.toki.gov.tr), çağrı merkezi (444 86 54), onaylı kurumsal sosyal medya hesaplarımız ve yetkili bankalar dışında kimseye itibar edilmemeli, iş ve işlem yapılmamalıdır. Söz konusu dolandırıcılık girişiminde bulunan kişiler hakkında yasal işlemler başlatılmıştır."
DOLANDIRICILAR 500 BİN KONUT KAMPANYASINI FIRSAT BİLDİ
Dolandırıcılar, TOKİ’nin 81 ilde başlatacağı 500 bin sosyal konut projesini fırsat bildi. İnternette “erken başvuru formu” ve “ön kayıt fırsatı” başlıklarıyla sahte siteler açıldı. Bu siteler, TOKİ’nin resmi internet sayfası ve e-Devlet arayüzüyle birebir benzer tasarımlar kullandı.
Vatandaşlar, güvenilir kurum isimlerini gördüklerinde işlem yapmaktan çekinmedi. Ancak ödedikleri başvuru ücretleri dolandırıcıların hesaplarına geçti.

72 BİN TL DOLANDIRILAN VAR
Şikayetvar platformuna ulaşan verilere göre bazı vatandaşlar 72 bin lirayı aşan tutarlarda dolandırıldı.
İstanbul Tuzla’daki TOKİ projesine başvurduğunu zanneden bir kişi 29 bin 200 TL ödeyip başvurusunun onaylandığını düşündü.
Bir başka mağdur, “11 Ekim 2025’te bir site üzerinden 72 bin 280 TL yatırdım, ardından sürekli ek para istediler,” diyerek yaşadıklarını paylaştı.
SAHTE SİTELER NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlara göre bir sitenin sahte olup olmadığını anlamanın birkaç yolu var. Adres çubuğunda “https” ibaresi ve “.gov.tr” uzantısı yoksa o siteye asla güvenilmemeli.
Ayrıca sosyal medya yönlendirmeleri, SMS linkleri veya e-posta bağlantıları dolandırıcılık amacı taşıyabilir.
TOKİ, vatandaşların sadece çağrı merkezi 444 86 54 ve onaylı sosyal medya hesaplarını kullanmalarını öneriyor.
TOKİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
TOKİ, bu kişilere karşı suç duyurusunda bulundu. Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, sahte siteleri tespit ederek erişim engeli kararı aldı.
Soruşturma kapsamında, bazı IP adreslerinin yurt dışı bağlantılı olduğu tespit edildi. Emniyet kaynakları, bu tür dolandırıcılıkların organize şekilde yürütüldüğünü belirtiyor.

TOKİ’DEN VATANDAŞLARA UYARI
TOKİ, “Gerçek olmayan bağlantılara tıklamayın, hiçbir şekilde IBAN’a para göndermeyin” uyarısında bulundu.
Uzmanlar, dijital farkındalığın artması gerektiğini belirterek, “Gerçek kurumlar hiçbir zaman kişisel bilgi istemez” diyor.








