Trump'tan Grönland için şok yaptırım: 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi tehdidi

SİYASET Yayınlanma : 17 Ocak 2026 20:58 Düzenleme : 17 Ocak 2026 20:58
Trump'tan Grönland için şok yaptırım: 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi tehdidi
ABD Başkanı Trump, Grönland'ı satın alma planlarına karşı çıkan 8 Avrupa ülkesine Şubat 2026'dan itibaren %10, Haziran 2026'dan itibaren %25 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Grönland'ın satın alınmasına karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik sert gümrük vergisi yaptırımları açıkladı. Şubat 2026'dan itibaren Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'dan ABD'ye gelen tüm ürünlere %10 vergi uygulanacak. Bu oran, Haziran 2026'da %25'e yükselecek ve Grönland'ın tamamen satın alınmasına dair bir anlaşma sağlanana kadar yürürlükte kalacak.

DÜNYA BARIŞI TEHLİKEDE İDDİASI

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, uzun yıllar boyunca Danimarka ve AB ülkelerini sübvanse ettiklerini belirterek, 'Artık, yüzyıllar sonra, Danimarka'nın karşılığını verme zamanı gelmiştir. Dünya barışı tehlikededir' ifadelerini kullandı. Grönland konusunda Çin ve Rusya'nın da toprak elde etmek istediğini öne sürdü.

DANİMARKA'NIN SAVUNMASI KÖPEK KIZAKLARINDAN İBARET

ABD Başkanı, Danimarka'nın bölgeyi koruyamayacağını iddia ederek, 'Danimarka'nın bunun hakkında yapabileceği hiçbir şey yok. Şu anda tüm savunma unsurları yalnızca iki kızaklı köpek ekibinden ibaret' dedi. Bu oyunda başarılı olabilecek tek ülkenin ABD olduğunu vurguladı ve ulusal güvenlik gerekçesiyle kimsenin bu topraklara dokunamayacağını söyledi.

ALTIN KUBBE SİSTEMİ İÇİN KRİTİK ÖNEM

Trump, 'Altın Kubbe' hava savunma sisteminin ancak Grönland toprakları sisteme dahil edilirse en yüksek verimlilikle çalışabileceğini belirtti. Savunma yatırımlarına yüzlerce milyar dolar harcandığını hatırlatarak, bu karmaşık sistemin açılar ve sınırlar gerekliliği nedeniyle Grönland'ın katılımının şart olduğunu ifade etti. ABD'nin, Danimarka ve ilgili ülkelerle derhal müzakereye açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.