Türk ve Mısır Deniz Kuvvetleri: Dostluk Denizi Tatbikatı 2025

GÜNDEM Yayınlanma : 25 Eylül 2025 17:17 Düzenleme : 25 Eylül 2025 17:26
Türk ve Mısır Deniz Kuvvetleri: Dostluk Denizi Tatbikatı 2025
Türk ve Mısır Deniz Kuvvetleri, 13 yıl sonra 'Dostluk Denizi Tatbikatı 2025'i Marmaris açıklarında gerçekleştirdi. Tatbikata, iki ülkeden çok sayıda gemi, uçak ve personel katıldı.
Türk ve Mısır Deniz Kuvvetleri: Dostluk Denizi Tatbikatı 2025

Türk Deniz Kuvvetleri ile Mısır Deniz Kuvvetleri, 13 yıl aradan sonra 'Dostluk Denizi Tatbikatı (Bahr El Sadaka) 2025' kapsamında ortak bir tatbikata imza attı.

Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında gerçekleştirilen tatbikat, iki ülke arasındaki askeri iş birliğini güçlendirmeyi ve müşterek çalışabilirliği artırmayı hedefledi.

TATBİKAT DETAYLARI

Tatbikatta, su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve hava savunma harbi taktikleri denendi. 22-23 Eylül tarihlerinde liman safhası, SAT eğitimleri, siber savunma, yapay zekâ, insansız hava ve deniz araçlarının kullanımına yönelik oturumlar ve koordinasyon toplantılarıyla gerçekleşti.

24-25 Eylül'de ise seyir safhası, asimetrik tehdit eğitimi, seyir gemiciliği, su üstü, hava savunma ve denizaltı savunma harbi eğitimlerini kapsadı. 25 Eylül'de seçkin gözlemci günü, 26 Eylül'de ise tatbikat değerlendirmesi yapıldı.

KATILIMCI BİRİMLER

Türk Deniz Kuvvetleri'nden TCG Oruçreis, TCG Gediz, TCG Bora, TCG İmbat, TCG Gür, 1 deniz karakol uçağı, 4 SH-70 helikopter, 1 İDA, 2 İHA ve 1 SAT timi katıldı. Türk Hava Kuvvetleri de iki F-16 savaş uçağıyla destek verdi. Mısır Deniz Kuvvetleri ise ENS Tahya Mısr fırkateyni, ENS F. Zekry hücumbotu, 1 SAT timi ve RHIB bot ile tatbikata dahil oldu.

TCG Oruçreis sancak gemisiydi. Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız ve Mısır Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Mohamed Hassan El-Sherbeny tatbikatı yerinde takip etti. Yetkililer, 'Dostluk Denizi' tatbikatının her yıl dönüşümlü olarak Türkiye ve Mısır'da düzenleneceğini açıkladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.