Türkiye'nin birçok bölgesinde kar yağışı etkisini sürdürürken, Mersin'in Silifke ilçesinde ilginç bir doğa olayı yaşanıyor. Örtü altında yetiştirilen erik ağaçları, mevsim normallerinin dışında erken bir zamanda çiçek açtı.

ERKEN HASAT HEYECANI BAŞLADI
Açık alanda genellikle nisan ayının ilk haftasında hasat edilen can eriği, Silifke'deki örtü altı üretim alanlarında mart ayının ilk haftasında tezgahlardaki yerini almayı hedefliyor. Bu erken çiçeklenmenin sırrı ise seraların içinde doğal tozlaşmayı sağlayan arı kovanları. Üretici Burak Temur, 3 dönümlük erik bahçesinin ocak ayında hazırlandığını ve arıların yardımıyla çiçek açan ağaçlardan mart ayında yaklaşık 6 ton ürün beklediğini belirtti. Temur, "Türkiye'nin her yeri kar kış içindeyken bahçemizdeki ağaçlar beyaza büründü" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

MİKROKLİMA VE DOĞAL YETİŞTİRME FARKI
Bölgenin kendine özgü mikroklima özelliği ve ürünlerin doğal yöntemlerle yetiştirilmesi, eriğin lezzetini artırıyor. Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer, Göksu Vadisi'ndeki Keben, Sabak, Bükdeğirmeni gibi köylerde erik üretiminin yoğunlaştığını söyledi. Bu yıl yaklaşık 300 dönüm araziden 300 ton civarında bir hasat beklentisi olduğunu belirten Gezer, erken hasat sayesinde üreticilerin daha yüksek fiyatlarla ürünlerini satabildiğini vurguladı. Gezer, az alandan yüksek verim almanın önemine de dikkat çekti.







