Şubat ayında TBMM’ye sunulması planlanan 12. Yargı Paketi ile sürücü belgelerinin kapsamına ilişkin önemli bir değişiklik gündeme geldi.
2023 yılında yapılan düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahiplerine 125 cc’ye kadar motosiklet kullanma hakkı tanınmıştı. Yeni düzenleme ile bu sınırın 250 cc’ye yükseltilebileceği iddia edildi.
MOTOSİKLET SAYISINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
2026 yılı itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı her iki araçtan birinin motosiklet olduğu belirtilirken, motosiklet sayısındaki hızlı artış İçişleri Bakanlığı’nı yeni düzenlemeler yapmaya yöneltti.
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde yapılan köklü değişiklikle birlikte B sınıfı ehliyet sahiplerine 125 cc’ye kadar motosiklet kullanma yetkisi verilmişti. Bu düzenleme sonrası motosiklet kullanımında ciddi bir artış yaşandı.
UZMANLAR: OTOMOBİL FİYATLARI MOTOSİKLETE YÖNLENDİRİYOR
Türkiye’de artan otomobil fiyatları nedeniyle çok sayıda sürücünün motosiklete yöneldiğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun trafik yoğunluğunu azaltabilecek bir alternatif oluşturabileceğini ifade ediyor.
Kulislerde yer alan bilgilere göre, şubat ayında TBMM’ye sunulması beklenen 12. Yargı Paketi’nde B sınıfı ehliyetlerin kapsamını genişleten bir maddenin yer alabileceği konuşuluyor.
DERNEKLERDEN 250 CC TALEBİ
Motosiklet sürücü dernekleri tarafından İçişleri Bakanlığı’na yapılan çağrılarda, B sınıfı sürücü belgeleri için 125 cc olan motosiklet kullanma sınırının 250 cc’ye çıkarılması talep ediliyor.
Dernekler, mevcut düzenlemenin günümüz koşullarında yetersiz kaldığını ve yeni bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu savunuyor.
ARTAN MOTOSİKLET KULLANIMI TARTIŞMA YARATIYOR
Motosiklet kullanımı özellikle gençler arasında hızla yaygınlaşırken, bu durum kamuoyunda tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Bazı vatandaşlar, mevcut düzenlemeler nedeniyle motosiklet sayısındaki artışın trafik düzenine zarar verdiğini ve güvenlik risklerini artırdığını öne sürüyor.
Yeni düzenlemenin yasalaşıp yasalaşmayacağı ve detaylarının nasıl şekilleneceği ise önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.







