Türkiye genelinde bu yılın yağış verileri, son 52 yılın en düşük seviyesine ulaşarak endişe verici bir tablo çizdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 su yılı raporuna göre, yurt genelinde metrekareye düşen yağış miktarı 422,5 kilograma geriledi. Bu değer, uzun yıllar ortalamasının %26, geçen yılın aynı döneminin ise %29 altında kaldı.
KURAKLIK TEHLİKESİ BÖLGELERİ VURDU
Rapor, bölgelere göre de dikkat çekici azalmaları ortaya koydu. Marmara Bölgesi'nde yağışlar normaline göre %34 azalırken, Ege'de %28, Akdeniz'de %31 ve İç Anadolu'da %35'lik düşüşler kaydedildi. Karadeniz Bölgesi'nde %4, Doğu Anadolu'da %25 ve Güneydoğu Anadolu'da ise %53'lük bir azalma yaşandı. Bu durum, birçok ilde uzun yılların en düşük yağış seviyelerinin görülmesine neden oldu.
İL BAZINDA YAĞIŞ DEĞİŞİMLERİ VE SICAKLIK REKORLARI
İl bazında bakıldığında, Rize metrekareye 1812,1 kilogram ile en fazla yağış alan il olurken, Giresun'da normaline göre %30'luk bir artış gözlemlendi. Buna karşılık, Şanlıurfa metrekareye 182,8 kilogram ile en az yağış alan il olarak kayıtlara geçti. Hatay'da ise normaline göre %66'lık büyük bir azalma tespit edildi. Öte yandan, geçen ayın ortalama sıcaklığı 21,7 derece ile normalin 0,8 derece üzerinde seyrederek, son 55 yılın en sıcak 11. Eylül ayı olarak kayıtlara geçti.









