Türkiye dronlarda lider, gözler beyaz eşya ve güneş panellerinde: Bakan Kacır'dan çarpıcı açıklamalar

EĞİTİM Yayınlanma : 12 Mayıs 2026 15:19 Düzenleme : 12 Mayıs 2026 15:19
Türkiye dronlarda lider, gözler beyaz eşya ve güneş panellerinde: Bakan Kacır'dan çarpıcı açıklamalar
Bakan Kacır, Türkiye'nin dronlarda lider olduğunu, beyaz eşya ve güneş panellerinde de yükselişte olduğunu belirtti. Belçika ile iş birliğinin güçlendirileceği vurgulanırken, dijital dönüşüm ve üretimdeki katma değer artışı öne çıkarıldı.
Türkiye dronlarda lider, gözler beyaz eşya ve güneş panellerinde: Bakan Kacır'dan çarpıcı açıklamalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Belçika-Türkiye Diyaloğu Paneli'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin üretimdeki gücünü gözler önüne serdi. Belçika Kraliçesi Mathilde'nin de katıldığı panelde, Sanayi 4.0'dan Sanayi 5.0'a geçiş ve iki ülke arasındaki fırsatlar masaya yatırıldı. Bakan Kacır, özellikle askeri kullanımda dronlar başta olmak üzere ticari araçlar, güneş panelleri ve beyaz eşya gibi alanlarda Türkiye'nin lider konumda olduğunu vurguladı.

Türkiye dronlarda lider, gözler beyaz eşya ve güneş panellerinde: Bakan Kacır\

ÜRETİMDE LİDERLİK VE GELECEK VİZYONU

Bakan Kacır, konuşmasında, "Bugün Türkiye, üretime baktığımız zaman özellikle askeri kullanımda dronlar da ve ticari araçlarda, güneş panellerinde ve ev içinde kullanılan ürünlerde, beyaz eşyalarda lider konumunda. Bir takım alüminyum, çelik panel, seramik, plastik, motorlu araç ve rüzgar türbini gibi önemli endüstrilerde de yine üretimde lider olmaya yaklaştık" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin teknoloji odaklı büyüme stratejisine dikkat çeken Kacır, "Cumhurbaşkanımızın himayelerinde uzun vadeli bir vizyonu gerçekleştirme yolunda ilk adımlarımızı attık. Bu noktada teknolojik kapasitelerimizi artırmaya ve ekonomimizi daha fazla katma değer taşıyan ürünleri üretmeye doğru ilerletiyoruz" dedi. Bu kapsamda, Türkiye'nin üretimden elde ettiği katma değerin 2020'lerde 41 milyardan 200 milyara ulaştığını ve orta ölçekli üretimde 10 milyar dolardan 112 milyara yükseldiğini belirtti. Ayrıca, bin 700'ün üzerinde Ar-Ge merkezi ve teknoloji merkezi ile inovasyon ekosisteminin güçlendirildiğini sözlerine ekledi.

Türkiye dronlarda lider, gözler beyaz eşya ve güneş panellerinde: Bakan Kacır\

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE BELÇİKA İLE İŞ BİRLİĞİ

Bakan Kacır, endüstriyel dönüşümün kapsamlı bir gündem olduğunu ve dijital ekonomi için gerekli tüm teknolojilerin ve desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. MEXT Teknoloji Merkezi'nde Flaman Bölge Hükümeti Başbakanı Matthias Diependaele ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından, MEXT ile Belçikalı firmalar arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bakan Kacır, bu iş birliğinin Türkiye ve Belçika arasındaki ekonomik ilişkileri daha da güçlendireceğine inandığını dile getirdi. "Türkiye ve Belçika arasındaki iş birliğinin de bu vesileyle kuvvetleneceğine inanıyorum" diyen Kacır, iki ülke arasındaki ticaret hacminin önemine de değindi. Türkiye'nin ihracatının %43'ünün AB'ye, ithalatının ise %33'ünün AB'den geldiğini belirterek, 233 milyar dolarlık toplam ticaret hacminin entegrasyonun gücünü gösterdiğini ifade etti. Özellikle yarı iletken ve nanoelektronik alanındaki iş birliklerinin geleceğe yönelik büyük potansiyel taşıdığını vurgulayan Kacır, Belçikalı şirketlere Türkiye'de teknoloji üretimi veya ortaklık kurma konusunda tam destek vereceklerini belirtti. Ayrıca, 30 milyar dolarlık HIT-30 programı ile yüksek teknoloji içeren üretime verilen önemin altını çizdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.