Türkiye'nin 5g hazırlığı tamam: Vodafone CEO'su Aksoy'dan çarpıcı açıklamalar!

GÜNDEM Yayınlanma : 27 Kasım 2025 08:53 Düzenleme : 27 Kasım 2025 08:53
Türkiye'nin 5g hazırlığı tamam: Vodafone CEO'su Aksoy'dan çarpıcı açıklamalar!
Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, şirketin mali yıl sonuçlarını ve 5G hazırlıklarını paylaştı. Türkiye'nin 5G'ye hazır olduğunu belirten Aksoy, küresel deneyimlerini ülkeye taşıdıklarını söyledi. Ayrıca, "Dünya İçin Lazım" projesiyle 3,5

Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) özel açıklamalarda bulunarak şirketin yeni mali yıl sonuçlarını, 5G çalışmalarını, teknolojinin kullanıcı ve kurumlara etkilerini ve çevre projelerini değerlendirdi. Aksoy, özellikle Türkiye'nin 5G teknolojisine hazır olduğunu vurgulayarak, bu alandaki küresel deneyimlerini ülkeye taşıdıklarını belirtti.

Mali Yıl Sonuçları ve Dijitalleşme Başarısı

Şirket olarak yatırımlarına devam ettiklerini belirten Engin Aksoy, Nisan-Eylül 2025 dönemini kapsayan mali yıl sonuçlarına göre servis gelirlerinin 64,8 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı. Mobil abone sayısının 25,5 milyona, sabit genişbant abone sayısının ise 1,4 milyona yükseldiğini kaydeden Aksoy, faturalı abone sayısının 21,3 milyona çıktığını söyledi. Dijital kanalların kullanımının da dikkat çekici olduğunu ifade eden Aksoy, Vodafone Yanımda ve Online Self Servis gibi platformları kullanan aylık aktif müşteri sayısının 17,8 milyona ulaştığını ve bu müşterilerin aylık toplam etkileşiminin 430 milyona eriştiğini dile getirdi. Müşterilerin toplam mobil data kullanımının 2.721 petabyte olarak gerçekleştiğini de ekledi. Yeni nesil mobil finans çözümleri Vodafone Pay'in kullanıcı sayısının 9,6 milyona ulaştığını ve kişisel dijital asistan TOBi'nin aylık tekil kullanıcı sayısının 7,6 milyona, aylık sohbet sayısının ise 24,3 milyona yükseldiğini belirtti. Son 5 yıldır sektörde müşteri kayıp oranının en iyi operatör olmalarının, müşteri bağlılığı ve memnuniyeti konusundaki çalışmalarının başarısını gösterdiğini vurguladı.

5G Deneyimi ve Teknolojinin Geleceği

Vodafone Türkiye'nin 1 Nisan 2026 itibarıyla kullanıma sunulacak 5G teknolojisine hazır olduğunu vurgulayan Aksoy, "Dünyada 5 kıtada 5G deneyimine sahip ülkemizdeki tek operatör olarak bu teknolojiye dünden hazırız" dedi. Farklı pazarlarda elde ettikleri deneyimlerin kendilerine değerli içgörüler sağladığını belirten Aksoy, müşteri kullanım alışkanlıkları, ilgi gören 5G servisleri ve cihaz penetrasyonu gibi konularda gerçek verilere sahip olduklarını ifade etti. Bu global deneyimi 5G teknolojisinde de Türkiye'ye taşıdıklarını söyledi. 5G'nin 4.5G'ye göre daha etkin alternatifler sunduğunu belirten Aksoy, daha fazla cihazın aynı anda bağlanabileceğini, gecikme sürelerinin minimuma ineceğini ve indirmelerin saniyeler içinde tamamlanabileceğini dile getirdi. 5G'nin daha yüksek veri hızları, yüksek cihaz yoğunluğu kapasitesi ve ultra düşük gecikme süresi sunduğunu açıklayan Aksoy, kurumlara yönelik de yeni fırsatlar doğuracağını, gerçek zamanlı veri toplama, otomasyon, uzaktan izleme ve artırılmış/sanal gerçeklikle kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerinin mümkün hale geleceğini söyledi. Fabrikalar, mağazalar, ulaşım altyapısı ve limanlarda verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu sağlayacağını belirtti.

Çevreye Duyarlı Projeler ve Elektronik Atık Hedefleri

Çevre konusundaki faaliyetlerine de değinen Aksoy, Vodafone'un gezegeni koruma ve toplumun iyiliği için çalıştığını vurguladı. Elektronik atıkların geri dönüştürülmediğinde zararlı kimyasallar ve ağır metallerle dünyayı kirlettiğini ve toplum sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu kapsamda WWF Türkiye ve Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirdikleri "Dünya İçin Lazım" projesiyle e-atıkları geri dönüştürerek doğaya sıfır atık katkısında bulunmayı ve doğa bilinci gelişen bir topluluk oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. Proje kapsamında 7-14 yaş arası çocuklara sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, doğa koruma, geri dönüşüm ve e-atıklar konularında eğitimler verildiğini ve yıl boyunca eğitim alan çocuklar arasından doğa elçileri seçileceğini söyledi. Müşterilerin elektronik atıklarını mağazalara getirerek geri dönüşüme bağışlayabildiğini, Vodafone'luların ise online kanallardan veya mağazalardan başvuru yapabildiğini belirtti. Teslim edilen e-atıklar için müşterilere 5 gün geçerli 5 GB mobil internet hediye edildiğini ekledi. Proje kapsamında bugüne kadar 3,5 ton e-atık toplandığını ve 32 bini aşkın kişiye doğa eğitimi verildiğini bildirdi. Hedeflerinin bir yılda 15 ton elektronik atığı geri dönüştürmek ve doğa eğitim içerikleriyle 60 bin kişiye ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.