Ukrayna barış planı: Avrupa'dan ABD'ye şok karşı teklif! asker sayısı ve Rus varlıkları masada

SİYASET Yayınlanma : 23 Kasım 2025 21:39 Düzenleme : 23 Kasım 2025 21:39
Ukrayna barış planı: Avrupa'dan ABD'ye şok karşı teklif! asker sayısı ve Rus varlıkları masada
Avrupalılar, ABD'nin Ukrayna barış planına alternatif olarak asker sayısı ve Rus varlıklarının kullanımı gibi konularda radikal değişiklikler içeren bir teklif sundu. Nihai karar Trump-Zelenskiy görüşmesiyle netleşecek.

İsviçre'nin Cenevre kentinde, ABD'nin Ukrayna'da barışa yönelik sunduğu 28 maddelik planına karşı Avrupa'dan çarpıcı bir alternatif teklif geldi. Bu yeni öneri, Ukrayna'nın daha fazla asker bulundurmasına olanak tanırken, NATO'nun 5. maddesine benzer güvenlik garantileri de sunuyor.

AVRUPA'DAN RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER

Avrupalı heyetler tarafından hazırlanan teklif, ABD planındaki asker sınırlamasını 600 binden 800 bine çıkarırken, toprak bütünlüğü konusunda da farklı bir yol izliyor. ABD planının aksine, belirli bölgelerin fiilen Rusya'ya ait kabul edilmesi yerine, toprak kontrolü müzakerelerinin temas hattından başlaması öngörülüyor. Ayrıca, Ukrayna'nın mali olarak tazmin edilmesi ve bu kapsamda dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılmasının da teklifte yer aldığı belirtiliyor.

TRUMP VE ZELENSKİY'İN YOLU

ABD planı, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirin bir kısmının Ukrayna'nın yeniden inşası için ABD liderliğindeki bir girişime yönlendirilmesini ve elde edilen karın yarısının ABD'ye gitmesini öneriyordu. Ancak Avrupa teklifi, bu varlıkların Rusya'nın verdiği zararı karşılayana kadar kullanılmasını içeriyor. İngiltere, Fransa ve Almanya'nın ortaklaşa hazırladığı bu teklifin, barış anlaşmasının imzalanmasının ardından Ukrayna'da erken seçim yapılmasını da hedeflediği aktarıldı. Görüşmelerin ardından ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 'ilerleme kaydettik' açıklamasında bulunurken, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da 'adil ve kalıcı barışa doğru ilerliyoruz' dedi. Ancak nihai kararın ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasındaki yüz yüze görüşmeyle alınacağı vurgulandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.