Vergi düzenlemesi Meclis’e geliyor: Araç satışı ve emlakta yeni dönem

EKONOMİ Yayınlanma : 16 Kasım 2025 16:35 Düzenleme : 16 Kasım 2025 16:39
Vergi düzenlemesi Meclis’e geliyor: Araç satışı ve emlakta yeni dönem
Meclis gündemine gelecek yeni vergi düzenlemesiyle araç alım satımında noter harçları artacak, gayrimenkulde yanlış beyana ceza yükselecek ve birçok alanda yeni harç uygulamalarına geçilecek. Bütçe mesaisi de devam edecek.

Yeni haftada TBMM Genel Kurulu’nun gündemi oldukça yoğun olacak. Turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmeleri sürerken, vergiye yönelik yeni düzenlemelerin de Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.

MİLLİ PARKLARA ÇEVRE KORUMA YAPTIRIMI GELİYOR

Teklife göre Milli Parklar'da çevreye zarar veren, suyu–havayı kirleten, bitki örtüsüne zarar verenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Ayrıca Milli Park alanlarında izin verilen bölgelerde otel ve konaklama tesisleri yapılabilecek.

ARAÇ ALIM SATIMI VE KUYUMCULUĞA YENİ VERGİ HARÇLARI

Genel Kurul’a gelmesi beklenen vergi düzenlemesi teklifinde önemli değişiklikler yer alıyor:

  • Kuyumculuk, ikinci el taşıt satışı, bazı özel sağlık kuruluşları, kıymetli madenler ve hayvancılık işletme ruhsatları için yıllık vergi harcı alınacak.

  • Tescilli araçların satış ve devir işlemlerindeki harç istisnası kaldırılıyor.

  • Bu işlemlerden satış bedeli üzerinden bin liradan az olmamak kaydıyla noter harcı tahsil edilecek.

  • Sıfır ve ikinci el araç satışlarında binde iki harç uygulanacak.

GAYRİMENKULDE YANLIŞ BEYANA CEZA ARTACAK

Gayrimenkul satışında yanlış beyanda bulunanlara uygulanan yüzde 25 ceza bir kat artırılacak.

Mesken kira gelirlerinde önemli bir değişiklik de geliyor:

  • Emekliler, dul ve yetim aylığı alanlar hariç kira gelirinde uygulanan gelir vergisi istisnası kaldırılacak.

  • Bu kapsam dışındaki herkes kira gelirine bakılmaksızın vergi ödeyecek.

SİGORTA PRİM DESTEKLERİNE YENİ ORANLAR

Teklifte sigorta primleri ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor:

  • Doğum hariç borçlanma prim oranı %32’den %45’e çıkacak.

  • Durdurulan Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin ihya prim oranı %45 olacak.

  • Prime esas kazanç üst sınırı, asgari ücretin 7,5 katından 9 katına yükseltilecek.

  • Cumhurbaşkanı’na BES’teki %30 devlet katkısını %50’ye çıkarma veya sıfıra indirme yetkisi verilecek.

MECLİS’İN BÜTÇE MESAİSİ SÜRÜYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu; İçişleri, Ulaştırma, Dışişleri, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının bütçelerini ele alacak.

Salı ve çarşamba günleri Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.