Amazon Alexa Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Dr. Ruhi Sarıkaya, yapay zeka alanındaki küresel rekabetin giderek derinleştiğini belirtti. ABD'nin Çin'e uyguladığı çip ambargosuna rağmen, Çin'in bu alanda hızla ilerlediğini ve 10 yıl içinde ABD'yi yakalayacak çipleri üretebileceğini öngördü.

YAPAY ZEKA STRATEJİK BİR GÜÇ HALİNE GELDİ
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yapay Zekada Yeni Dönüşüm' başlıklı konferansta konuşan Dr. Sarıkaya, yapay zekanın artık sadece bir teknoloji alanı olmadığını, ülkeler arasındaki stratejik rekabetin merkezinde yer alan bir güç haline geldiğini vurguladı. ABD'nin yapay zekayı 'varoluşsal bir mesele' olarak gördüğünü ve hükümetin bu alandaki hızlı ilerlemeyi destekleyen bir politika izlediğini ifade etti. Sarıkaya, 'Yapay zekayı kim kazanırsa dünyayı o yönlendirecek' düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Avrupa'nın ise teknoloji filizlenmeden düzenlemelere odaklanması nedeniyle, birçok yetenekli girişimcinin şirketlerini Amerika'da kurmayı tercih ettiğini söyledi.
ÇİN'İN ÇİP DARBOĞAZI VE GELECEK TAHMİNLERİ
Çin'in yapay zeka alanındaki akademik çalışmalarının hızla arttığını ve geliştirdiği modellerin Amerika'nın yaklaşık 9 ay gerisinde olduğunu belirten Sarıkaya, ülkenin karşılaştığı en büyük zorluğun ileri çip teknolojisi olduğunu dile getirdi. Nvidia'nın en yeni çiplerini kullanamayan Çin'in, Huawei gibi firmalarla kendi çiplerini geliştirmeye çalıştığını ancak çip teknolojisinin yıllar süren bir birikim gerektirdiğini ifade etti. Buna rağmen, Sarıkaya, Çin'in 10 yıl içinde bir önceki versiyonunu yakalayarak çipler inşa edebileceği tahmininde bulundu. Gelecekte, Türkiye gibi ülkelerin kullandığı yapay zeka sistemlerinin ne kadar Amerika ve Çin'e bağımlı olacağının önemli bir soru olacağını da sözlerine ekledi. Sarıkaya, Genel Yapay Zeka'ya (AGI) ulaşma tahminlerinin de hızla öne çekildiğini ve kendi kişisel tahmininin 2030 civarı olduğunu belirtti.







