Yargıda devrim: Yapay zeka hakim ve savcılara destek olacak

SİYASET Yayınlanma : 12 Mayıs 2026 16:05 Düzenleme : 12 Mayıs 2026 16:05
Yargıda devrim: Yapay zeka hakim ve savcılara destek olacak
Adalet Bakanı Gürlek, yargıda dijital dönüşümün bir parçası olarak UYAP AI Karar Destek Sistemi'nin hayata geçirileceğini duyurdu. Sistem, 30 milyondan fazla kararı analiz ederek yargılamaları hızlandıracak.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye'nin yargı sisteminde önemli bir dijital dönüşüme imza atıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu doğrultusunda, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 'UYAP AI Karar Destek Sistemi' hayata geçiriliyor.

YARGIDA HIZ KESMEYEN DÖNÜŞÜM

Bakan Gürlek'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, bu yeni sistem sayesinde saniyeler içinde 30 milyondan fazla emsal karar ve karmaşık dosyalar analiz edilebilecek. Bu durum, yargı süreçlerinin çok daha hızlı işlemesine olanak tanıyacak. Yapay zeka teknolojileri, insan odaklı ve güvenilir bir şekilde sisteme entegre edilirken, nihai kararın her zaman hakim ve savcıların yetkisinde olacağı vurgulandı.

TÜRKİYE YÜZYILI VE ADALET VİZYONU

Bakan Gürlek, paylaşımında "Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla; adaleti daha hızlı, etkin ve erişilebilir kılmak için teknolojik dönüşümü kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullanarak, bu adımın adaletin daha verimli işlemesi adına atıldığını belirtti. Bu gelişme, yargının dijitalleşme yolundaki kararlılığını da gözler önüne seriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.