Yozgat’ın Çekerek ilçesinde engelli bireylerin sosyal hayatta daha kolay iletişim kurabilmesi için önemli bir adım atıldı. Gençlik Merkezi ile Çekerek Fuat Oktay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu iş birliğinde gerçekleştirilen işaret dili eğitimi, hem toplumsal farkındalık oluşturuyor hem de bireylerin yetkinliklerini artırıyor.
Yaklaşık 120 saat süren eğitim programını başarıyla tamamlayan kursiyerler belge almaya hak kazanıyor. Eğitim sayesinde işaret dilini öğrenen katılımcılar, günlük yaşamda engelli bireylerle daha sağlıklı iletişim kurarak onlara destek oluyor.
“Ya Dünya Sessiz Olursa” projesi büyük ses getirdi
Çekerek ilçesinde 7 yıldır işaret dili eğitmenliği yapan Cevahir Solmaz, yürüttükleri çalışmalardan bahsederek,
“İşaret dilinin önemini anlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Üniversitemiz ve Gençlik Merkezi iş birliğiyle yürüttüğümüz ‘Ya Dünya Sessiz Olursa’ projemiz büyük ses getirdi. Meslek ya da yaş fark etmeksizin herkesin bu eğitimi alması gerekiyor. Bu keyfi değil, bir zorunluluk. O bireylerin sesi olabilmek için çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.
Solmaz, yaşadığı bir anıyı da paylaşarak,
“Geçen hafta sağlık ocağında engelli bir vatandaş bana lavabonun yerini sordu. Yanındaki çocuklar işaret dili bilmiyordu. Ben yardımcı olunca yüzündeki mutluluğu görmek her şeye değerdi” ifadelerini kullandı.
“O mutluluk tarif edilemez”
Tıbbi Sekreterlik bölümü öğrencisi Tuğba Dudu Dağdelen ise,
“Özellikle sağlık çalışanlarının bu eğitimi alması gerektiğine inanıyorum. Hangi polikliniğe gideceğini anlatmak bile bir engelli bireyin yüzünde büyük bir tebessüm oluşturuyor. Yardımcı olduğumuz insanların yüzündeki mutluluk tarifsiz” diyerek işaret dili eğitiminin hayatın her alanında ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Bu anlamlı çalışma, yalnızca engelli bireylerin değil, tüm toplumun empatiyle hareket edebildiği daha kapsayıcı bir geleceğe ışık tutuyor.








