KIŞ

Dört mevsimin en soğuğudur.

Kuzey yarımküre ve güney yarımkürenin bazı bölgelerinde yılın en soğuk mevsimidir. Kuvvetli rüzgârlar, kar yağışı, dondurucu soğuk olur.

Aralık, Ocak, Şubat aylarında sıcaklık sıfır derecenin altına düşer. Doğa bembeyaz karlarla örtülüdür.

Kış, doğayı oluşturan bitkilerin geçici bir uyku sürecine geçtiği mevsimdir. Doğanın dengesi açısından diğer mevsimler kadar önemlidir. Bitkilerin sonraki yıla daha güçlü girmesi için gereklidir. İnsanlar dinlenmek, güçlerini toplamak için uykuya ihtiyaç duyuyorsa, bitkiler de ihtiyaç duyar. Kış, onların uykusudur.

İlkbaharda ilk filizlerini vermeye başlayıp yıl boyunca dallanıp budaklanan, en güzel meyvelerini veren bitkiler, kışa doğru dinlenmeye başlar, kışın uzun süre uyku haline geçerler. Eski güçlerine kavuşurlar.

Gelecek yıla hazır hale gelirler. Hayatın zorlukları olmasaydı, güzel taraflarından yeterince keyif alamazdık. Kışın zor koşullarını yaşamasak, diğer mevsimler bizim için o kadar anlamlı olmazdı.

Her mevsimin doğanın bir döngüsü, vazgeçilmez parçası olduğunu bilmeliyiz. Kış mevsiminde sağlam ve kolay ısınan bir eve sahip olan insanlar için sıkıntı yoktur. Evi doğalgazla ısınıyorsa daha kolaydır.

Faturayı ödemekte zorlananlar soba kullanmak zorunda kalırlar. Evleri bakımsızsa çok zor olur. Bu kişilere yardımda bulunarak, kışı en az zararla geçirmesi sağlanmalı. Kış birçok hayvan türü için de zordur.

Dağda, ormanda yaşayan barınağı olmayan birçok hayvan yiyecek bulmada zorlanırlar. Kışın yağan kar bitki örtüsünü kapladığı için, otlara ulaşamaz, zayıf ve güçsüz kalır ve ölürler.

Sokak hayvanları ve kuşlar için, belli yerlere yiyecek, mamalar bırakmak çok önemlidir. Kış mevsiminde yağan yağmur ve kar olmasaydı toprak ihtiyaç duyduğu suya ulaşamaz, bize en güzel bitkileri veremezdi.

Bu yüzden diğer mevsimleri sevdiğimiz gibi kışı da sevmeliyiz. Kışı tüm zorluklarına rağmen kabul etmeliyiz. Kışın en güzel yanı bu mevsimde yağan karın, çocukları ve büyükleri mutlu etmesidir. Kardan adam yapmak, kartopu oynamak oldukça zevklidir. Kestane pişirmek, güzel sohbetler yapmak, uzun kış gecelerini ailemizle birlikte geçirmek huzur verir. Kış mevsimi çok özeldir.

Buz üzerinde kaymak zevklidir. İnsanlar kışın soğuktan korunmak, vücutlarını sıcak tutmak için kalın giyinirler. Renkli eldivenler, şapkalar, kazaklar alırız. Kış, birleştiren kaynaştıran bir mevsimdir.

Yağan karın oluşturduğu manzara, sıcak ortamda olmanın huzuru mutluluk verir. Doğanın bize sunduğu beyaz güzellik sadece seyirlik değil, aynı zamanda oyunluktur. Kış eğlenceli bir mevsimdir.

Kartopu oynamak, kızak kaymak gibi. Kış paylaşım mevsimidir. Maddi durumları yetersiz olanlara yardımda bulunmayı öğretir.

Çevremizde ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar bizleri çok rahatlatır. Soğuklara karşı yaşam savaşı verenlerin yaşamını kolaylaştırmak hem onları, hem de bizi çok mutlu eder. Herkesin ısınabileceği sıcacık bir evi olsun.

Beslenmesi iyi olsun. Kışın yağan kar berekettir. Kuraklığı önler. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren meyve ve sebzeler tüketmek sağlığımıza iyi gelir. Sağlıklı, huzurlu bir kış geçirmemiz dileğiyle...

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17