HAYIRLI RAMAZANLAR

Ramazan ayı İslâm inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle, halk arasında onbir ayın sultanı ve mübarek ay olarak kabul edilmiştir.

RAMAZAN AYI Doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Kur'an'ın bu ayda indirilmesi, bin aydan hayırlı kadir gecesinin bu ayda olması, İslâmın temel ibadetlerinden birisi olan orucun tutulması, teravih kılınması, mukabele okunması, iftar yapılması, sahura kalkılması, fıtır sadakasının verilmesi gibi ibadetlerin bu ayda yapılması, İslâm dininin dolayısıyla müslümanların bu aya ayrı bir önem vermesine sebep olmuştur.

RAMAZAN AYI Bütün hayır ve bereketleri içerisinde toplamıştır. Yıl içerisinde kişiye ulaşan her bereket ve hayır sonsuz olan Ramazan Ayının bereket denizinden bir damladır. Bu ayda oluşan birlik, yıl boyunca oluşacak birliğin sebebidir.

İNSANIN bu derinliği anlayabilmesi için, sükûta ihtiyacı vardır. Yani durup düşünmeye, iç konuşmaya, bitmeyen istekleri denetlemeye, özgürlüğe, bir süreliğine bedeni güçleri geri çekerek, zihni güçleri harekete geçirmeye ihtiyacı vardır.

İNSANIN kendisiyle yüzleşmeyi becerip, anlayış sahibi olması gerekir. Haz, hız ve tüketim ekonomisi duyguları yok ettiği gibi, iletişim namına birşey bırakmıyor. İyi ve kötünün yüzü aynıdır. Herşey, insanın yoluna ne zaman çıkacağına bağlı.

RAMAZAN AYI Bu sorguları sorgulamak adına iyi bir iklim sunuyor.

ORUÇ insanı koruyan bir kalkandır. Orucun farz kılındığını bildiren ayet şöyledir. "Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye size de farz kılındı. (Bakara 2/183)

Ramazan orucu hicretten birbuçuk yıl sonra, şaban ayının sonunda farz kılınmıştır. Ramazan orucu, Kur'an'ın indirilişini bir çeşit kutlama, vahyin gelişini melek yaşamına benzer biçimde karşılama anlamına gelir.

Çünkü melekler yemez ve içmezler. (bk. Duhan 44/3, Kadr, 97/1) ORUÇ, İslâmın beş şartından birisidir. Oruç ibadeti insanların manevi ve de ahlâki bakımından olgunlaşmasını sağlamaktadır.

RAMAZAN AYI sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir. Yardımlaşma, oruç ayıdır. Şükür, dua, dayanışma ve ibadet ayıdır. Ramazan ayı bağışlanma ayıdır. Bu mübarek ayda kendimiz için yaptığımız gibi, müslümanların hayrı ve kurtuluşu için dua etmeyi unutmamalıyız.

ORUCUN faydaları çoktur. Metabolizma gün içerisinde tüketilen gıdaları hazmetmekle uğraştığı için, vücudumuzun savunma ve bağışıklık sistemi zayıflar. Oruç sırasında sindirime ayrılan zaman azaldığı için, iftar ve sahurda dengeli ve sağlıklı beslenmeyle mide ve bağırsaklar bu süreçte dinlenerek kendini yeniler.

Özellikle durmaksızın çalışan karaciğerin dinlenmesine olanak sağlayan oruç, kan içerisinde yer alan akyuvarların da, performansıyla vücudumuzdaki her organı ayrı ayrı dinlendirir. Hastalıklara karşı direnç sağlar. (Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda DEMİRÇELİK) Sağlıklı beslenme kuralları ile tutulan oruç, kan şekeri seviyelerinde, önemli miktarda azalmaya yardımcı olurken, insülin direncinde de azalmaya sebep olur.

RAMAZAN AYINDA oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlar. Gereksiz metabolik aktivitelerle uğraşmayan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasına katkıda bulunur.

Ramazan ayında oruç tutmanın faydaları, manevi açıdan çok fazla. Sabrın öğrenildiği bu ay boyunca, insanlar hoşgörüyü, empatiyi ve halden anlamayı bir kez daha öğrenmiş olur. Birlik ve beraberlik dürtüleri, sosyal yaşantı üzerinde değerini bir kez daha kanıtlıyor. Sahip olanın olmayana yardım ettiği, onun halinden anladığı bu dönem gerçekten de insani duygularımızın yeniden ortaya çıkmasına çok yardımcı.

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI

1) Yağ yakımını hızlandırır. 2) Mide ve bağırsakları dinlendirir. 3) Zihin fonksiyonlarını güçlendirir. 4) Vücudu zor şartlara karşı güçlendirir. 5) Cildi canlandırır ve parlaklık verir. 6) Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Oruç tutmanın manevi faydalarının yanında, sağlık için de önemli bir alışkanlık olarak görülmesi destekleniyor. Açlığa karşı direnen vücut, kontrol sistemini güçlendiriyor. Oruç sayesinde vücut dinçleşiyor.

ALLAH hiçkimseye kaldırabileceğinden fazlasını yüklemez. Bizler bu imtihanların olgunlaşmamız için gerekli olduğunu, onları sabır ve imanla karşıladığımız takdirde, Allah'ımıza yakınlaşacağımızı bilerek, umut dolu bir kalple, Allah'a güvenmeliyiz.

Hayatta hepimiz zorluklarla karşılaşırız. Bu dünyanın kanunudur. İnişli çıkışlı yollardan geçmek zorunda kalırız. Hepimiz bu dünyaya imtihan olmak için gönderildik. Bu imtihanlarımıza sabırla yaklaşmalıyız. Allah, zorluklar karşısında sabredin diyor.

O kadar hızla değişen bir çağda yaşıyoruz ki, kısa bir süre içinde birçok şeyin gerçekleşmesini istiyoruz. Hızlı sonuçlar, çözümler bekliyoruz. Yaşamımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz sabrı hayatımıza yerleştirmeye başladığımızda, hiç tahmin etmeyeceğimiz kapılar önümüze açılabilir.

RAMAZAN AYI Bir yenilenme ayı. Bir muhasebe, nefis terbiyesi için en güzel fırsat. Kulluk şuuru ile ibadet yapmalı. Fakire iftar verme, garibi sevindirme, yetimin başını okşama, birine bir tebessümle, sevap heybesini dolduranlardan olalım inşallah.

Hakkını vermek ümidi, selâm ve dua ile HAYIRLI RAMAZANLAR. . .

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17