ÇOCUK ve OYUN

Hayatı öğrenme ve gelişim sürecinde en etkili bir eğitim aracıdır. İnsanoğlunun varoluşundan bu yana sürdürdüğü bir eylem olan oyun, yaşamla birlikte başlamakta, yaşamın her döneminde farklılaşarak ve gelişerek devam etmektedir.

OYUN Çocukların hayat içinde en özgür olabildikleri yerdir. Çocukların bedensel ve ruhsal gelişiminde önemli yer tutan oyunlar geleceğe dair haber vermeleri açısından çok önemlidir.

Çocuğun kendini en yalın ve doğru ifade ettiği zaman dilimi oyun oynadığı süreçtir. Geleceğe dair önemli izler taşıyan oyun zamanlarında ebeveynler dikkatli olmalı. Küçükken oynadığı oyunlar, seçeceği mesleğin işaretçisidir.

Oyun oynarken gözlemlemeli, ilgisi ne yönde, yalnız başına oyun kurabiliyor mu, işbirliği yapabiliyor mu, rekabet edebiliyor mu, oyunun kuralını öğrenip uyum sağlayabiliyor mu?

Takip etmeli. Anne, isterse çocuğunun sahip olmasını istediği her türlü alışkanlığı oyundan yardım alarak çocuğuna öğretebilir. Sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi kurmak için, oyun oynarken bazı noktalara dikkat etmeli.

Hergün oyun oynamak için, zaman ayırmalı. Dört yaşından sonra, evde arkadaşlarıyla belirlenen kurallara uyarak oynaması sağlanırsa, sosyal becerilerinin artmasına katkıda bulunmuş olunur. Doğada gezerek merak ettikleri hakkında bilgilendirmek, zeka gelişimini destekler ve güvenini yerine getirir.

Oyun seçiminde fikrini sormak, sabırlı olmak, tekrar yapmaktan sıkılmamak, konuşmak, dinlemek, kutlamak, nazik olmak, güvenmek, iyi ve mutlu bir birey yetiştirmek için, oyun oynarken ve tüm yaşamında yapmamız gereken sorumluluklarımızdır.

OYUNCAKLAR Gelişim basamakları boyunca, çocuğun zihinsel, bedensel ve psikososyal gelişimine yardımcı olur. Hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştirerek,  hayata hazırlamada etkin bir rol oynarlar. Oyuncak seçimleri önemli.

KIZ ÇOCUKLARININ bebekle oynaması, insanlık tarihi kadar evrensel bir olgudur. Barbie bebeklerin giyimleri çocukları etkiliyor. Bebekleri sayesinde odalarında yarattıkları, sanal ortamlarında vakit geçiriyorlar.

Rengarenk elbiseler giydirmeyi, kirpiklerinden saç rengine kadar süslenmek ve güzelleşmek konusunda sınır tanımayan hayal güçlerini kullanmayı tercih ediyorlar. (Psikolog Ayşegül Eray)...

Boyama, çizme, kesme gibi beceriler, çocuğun iki elini de kullanmasını gerektiren becerilerdir.

ÇOCUKLARLA birlikte oyunlar oynamak, keyifli vakitler geçirmek, sarılmak, tutmak, kucaklamak gibi fiziksel davranışlar göstermek,  sevgi ve şefkati aktarma yollarıdır.

Çocuğumuzla oynayacağımız oyunlar ve onu kendi kendine oynarken gözlemlememiz çocuğumuzun ilgi ve yetenekleri konusunda bizlere yol gösterir.

Oyuncağı parçalara mı bölüyor, oyuncağı ile diyalog mu kuruyor, hangi oyuncakları sıklıkla tercih ediyor, elindeki oyuncağı başka bir nesneymiş gibi mi hayal ediyor, bizi oyunda hangi role dahil ediyor vb. konular üzerinde çocuğumuzu gözlemleyebiliriz.

Çocuğumuzun ilgi alanlarını keşfetme sürecinde onlara seçim hakkı tanımalı. Örneğin, oynayacağı oyuncak ve oyunlar hakkında onların resim yapmasına fırsat vermeli. Bazen ebeveynler, şu oyuncak zihinsel gelişimi artırıyor, bu oyuncak zekayı geliştiriyor diyerek çocuğuna oyuncak konusunda dayatma yapabiliyor.

Ancak unutmamalı ki, gelişim bir bütündür, Ne tek başına zihinsel gelişim, ne de tek başına sosyal veya motor gelişim oluyor. Bu nedenle tek bir gelişime odaklanmamalı. Bu şekilde seçim hakkı tanınan, düşünceleri önemsenen çocukların kendilerine olan güvenleri de artacaktır.

Unutmamalı ki, her çocuk işlenmeyi bekleyen bir cevherdir. Yeteneksiz çocuk yoktur. Henüz bu cevherin keşfedilmediği çocuk vardır. (Psikolog Nurşah Memiş)...

Küçük yaşlarda çocuklar birçok şeye ilgi ve merak duyabilirler. Bu meraklarının zamanla birkaç konuda derinleşmesi konusunda fırsat vermeli. (Müzik, spor, resim, drama...) çocuğun birşeylerle etkileşim içinde olmasını sağlamak,  zamanla çocuğumuzun hangi alandaki ilgilerinin daha kalıcı olacağını sağlar.

Desteklemeye her zaman devam etmeliyiz.

SAYGILARIMLA...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17