DEMİRCİ

Üniversitede okuyan gencin babası demircidir.

Okuma yazması yoktur. Sabahtan akşama kadar atölyesinden çıkmaz, kızgın fırının önünde örsün başında DEMİR döver.

Genç Üniversiteyi bitirir. Diploma törenine annesi, altı kardeşi gider. Babası işinin başından ayrılmaz. Tören dönüşü annesi ve kardeşleri neşe içinde babasının atölyesine gelirler.

Babası her zamanki gibi önlüğü önünde demir döver. İçeriye girdiklerinde babası çekici elinden bırakır. Annesi sevinçle, oğlumuz okulun iftihar listesine girdi der.

Babası hiç duymamış gibi gencin yüzüne bile bakmadan, madem okulun bitti, artık işe başlaman gerekir. Haydi şu ocağı temizleyiver der. Annesi karşı çıkar. Babası kolay kolay kızmaz iş konusunda çok ciddidir.

Ocak temizlenmesi gerekiyorsa temizlenmelidir. Genç tören kıyafetini çıkarır, her zaman yaptığı ocak temizleme işini kısa sürede bitirir. Annesi ve kardeşleri ile birlikte babasına veda ederek eve giderler.

Annesi üzüldüğü için yol boyunca ağlar. Akşam yemeği hazırlanır.

Babası gelir. Annesi kocasını görünce bütün gün biriktirdiği öfkesini bir anda çıkarırcasına söylenmeye başlar. Kocasına yaptığının kabalık olduğunu, törene gelmemesi yetmiyormuş gibi, ocağı temizletmesinin iyi olmadığını söyler.

Kocası karısının sözlerini hiç duymamış gibi sofraya oturur. Gence bakarak, oğlum bugün iyi iş gördün. Sayende az da olsa kâr ettik. Sen edebiyatçısın. Esnaflıktan hoşlanmıyorsun.

Ama, şunu iyi bil ki, büyük bir şair de olsan paranın nasıl kazanıldığını iyice anlaman gerekir. Ben istesem para verip, ocağı başkasına temizlettirirdim. Bu işi mezun olduğun günde senden istememin tek bir nedeni var.

Sevgili oğlum, Üniversiteyi bitirdi diye kibirli insanlardan olup olmadığını görmek istedim. Öyle biri olmadığını görmek beni elindeki diplomandan daha çok sevindirdi.

Babası sözlerini bitirince ayağa kalkar, oğluna sımsıkı sarılarak kucaklar. Genç çok mutlu olur. Babası bir zarf uzatır, içinde çok miktarda para vardır... Hayat yolculuğunda daha başarılı, pozitif, güçlü olmayı kim istemez.

Hayat yorucu da olsa, herşeyin bir cevabı vardır. Çözüme ulaşmak için gayret etmeliyiz. Hayata tutunabilmek, söz sahibi olabilmek için çok çalışmamız gerekir. Kendine çok zaman ayırmadan, yaşamını sadece çalışmaya adamış olan gencin babası kendini hep rahat hissetmiştir.

Sakinliği ve olumlu yapısıyla kendisiyle barışıktır. Oğluna, çocuk yaşlarında yanında kısa kısa çalışma fırsatı verdiği için, oğlu tecrübe sahibi olmuştur. Üniversiteyi bitirdiği için çok mutludur.

Babasının yanında küçükken çalıştığı için de mutludur. Küçükken çalışmak zor gelmiştir. Ama, babasının sakın tavırları, kızmaması işini zor da olsa tamamlamasını sağlar. Üniversitede arkadaşları çok kibirlidir.

Güvenmeyi unutmuşlardır. Mutlu olmayı başaramazlar. Babalarının gönderdiği paraları boş yere harcarlar. Genç asla parasını boş yere harcamaz. Aldığı aile terbiyesi ile zamanını çok iyi değerlendirir.

Babasına güvenen, onunla yakınlık kurabilen bir çocuk, hayata daha özgüvenle başlar. Kendi artı ve eksilerini bilerek büyür. Kişilik açısından kompleksli değil, kendine güvenen bir yapı geliştirir...

SAYGILARIMLA…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17