Erzincan'ın Mertekli köyünde, bir leylek ailesi tam 23 yıldır aynı elektrik direğinin tepesindeki yuvada hayatını sürdürüyor. Köy halkı, bu şirin misafirlere göz kulak oluyor ve onların varlığını adeta bir aile ferdi gibi sahipleniyor.

KÖYDEKİ GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORLAR
Bu yıl da eski muhtar Mehmet Fırat’ın evinin önündeki elektrik direğine yuva kuran leylekler, her yıl şubat ayında Avrupa'dan yola çıkarak Anadolu'ya gelerek uygun alanlarda konaklıyor. Mertekli köyünü hiç terk etmeyen leylek ailesi, aynı yuvaya dönerek köy halkının sevgisini kazanmaya devam ediyor.

LEYLEKLERİN DÖNÜŞÜYLE HAREKETLİLİK ARTMIŞTIR
Anne leyleğin kuluçkaya yattığı ve baba leyleğin zaman zaman Karasu Nehri çevresine giderek besin temin ettiği gözlemleniyor. Köy sakinlerinden Songül Aydın, leyleklerin her yıl düzenli olarak köye döndüğünü belirterek, "Yıllardır bu leylekler köyümüzde yaşıyorlar. Kışın gidip baharda geri geliyorlar. Vefalı leyleklerimiz. Biz de onları seviyoruz," dedi. Mertekli köyünde 23 yıldır aynı direğin üzerinde yaşamlarını sürdüren leylekler, köy halkının ilgisi ve korumasıyla yeni yavrularını dünyaya getirmeye hazırlanıyor.







