53 yıllık çilingir ustası Zekeriya Şentürk, mesleğine olan tutkusunu sürdürüyor

YAŞAM Yayınlanma : 08 Mayıs 2026 03:49 Düzenleme : 08 Mayıs 2026 03:49
53 yıllık çilingir ustası Zekeriya Şentürk, mesleğine olan tutkusunu sürdürüyor
Zekeriya Şentürk, 53 yıldır çilingirlik mesleğini sürdürüyor. El işçiliği ve makinelerin değişimi üzerine düşüncelerini paylaşıyor.
53 yıllık çilingir ustası Zekeriya Şentürk, mesleğine olan tutkusunu sürdürüyor

Ordu'nun Altınordu ilçesinde, çilingir ustası Zekeriya Şentürk, yarım asrı aşkın bir süredir mesleğini büyük bir heyecanla icra ediyor.

53 yıllık çilingir ustası Zekeriya Şentürk, mesleğine olan tutkusunu sürdürüyor 1

1973'TE BAŞLAYAN BİR SERÜVEN

1973 yılında açtığı iş yerinde, çilingir ve anahtarcılık hizmeti sunan Şentürk, 53 yıl boyunca binlerce kilitli kapıyı açtı ve on binlerce anahtar üretti. Mesleğe ilk başladığı dönemde, makinelerin bulunmadığını ifade eden Şentürk, tüm anahtarları el işçiliğiyle yaptıklarını anlattı. Şentürk, mesleğin zanaat ve el işçiliği açısından önemine vurgu yaparak, şartlar el verdiği sürece çalışmaya devam edeceğini belirtti.

53 yıllık çilingir ustası Zekeriya Şentürk, mesleğine olan tutkusunu sürdürüyor 2

EL İŞÇİLİĞİNDEN MAKİNE DÖNEMİNE

İlk yıllarında hazır anahtar kalıplarının olmadığını hatırlatan Şentürk, o dönemde tüm işlemlerin tamamen el emeğiyle gerçekleştirildiğini dile getirdi. Şentürk, "Aslında tesviyecilik, çilingircilik budur. Ama şimdi hazır anahtarlar geliyor, işlemesi mevcut makinelerde yapılıyor. Eskiden el marifeti vardı, şimdi makineler konuşuyor" diyerek meslekteki değişimi aktardı.

53 yıllık çilingir ustası Zekeriya Şentürk, mesleğine olan tutkusunu sürdürüyor 3

SAĞLIĞI EL VERDİKÇE HİZMET VERECEK

Sağlığının el verdiği sürece mesleğini sürdürmeyi planladığını vurgulayan Şentürk, "Eşimizden, dostumuzdan Allah razı olsun, onlar bizi bırakmak istemiyor, biz de onları bırakmayacağız. Gidebildiğimiz yere kadar hizmet vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.