Antalya'da gıda israfı uyarısı: Üretilen gıdanın 3'te 1'i çöpe gidiyor

GÜNDEM Yayınlanma : 16 Ekim 2025 12:09 Düzenleme : 16 Ekim 2025 12:09
Antalya'da gıda israfı uyarısı: Üretilen gıdanın 3'te 1'i çöpe gidiyor
Antalya'da düzenlenen Tarım Gündem toplantısında gıda israfı, taklit ürünler ve tüketici alım gücündeki düşüş ele alındı. Üretilen gıdanın 3'te 1'inin çöpe gittiği ve denetimlerin artırılması gerektiği vurgulandı.

Antalya'da düzenlenen 'Tarım Gündem' toplantısında gıda israfı ve güvenli gıda konuları masaya yatırıldı. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, dünyada 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiği bir dönemde üretilen gıdanın üçte birinin çöpe gittiğini açıkladı.

TAKLİT VE TAĞŞİŞ ARTIYOR

Gıda fiyatlarındaki artışla birlikte taklit ve tağşiş oranlarının da yükseldiği belirtildi. Manavoğlu, özellikle et ve süt ürünleri, zeytinyağı, çay ve baharatlarda tağşişin yoğun olduğunu ifade etti. Enerji içeceklerinde ilaç etken maddesi kullanımının insan sağlığını tehdit ettiği vurgulandı.

TÜKETİCİ ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili İbrahim Güllü, tüketicilerin alım gücünün ciddi şekilde azaldığını belirtti. Güllü, "Tüketici artık kaliteye değil, fiyatı ucuz olana bakıyor" diyerek merdiven altı üretimin arttığına dikkat çekti. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının 10 kata kadar çıktığı ifade edildi.

DENETİMLER ARTIRILMALI

Toplantıda gıda denetimlerinin artırılması gerektiği vurgulandı. Manavoğlu, Türkiye'deki 8 bin gıda kontrol görevlisinin sadece 2 bin 500'ünün gıda mühendisi olduğunu belirterek, denetimlerin daha sık ve etkin yapılması çağrısında bulundu. Tüketicilerin şüpheli durumlarda ALO 174 Gıda Hattı'na başvurabileceği hatırlatıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.