Antalya'da kuyumcu ve emlakçılara yönelik sıkı denetimler sürüyor

GÜNDEM Yayınlanma : 17 Aralık 2025 20:26 Düzenleme : 17 Aralık 2025 20:26
Antalya'da kuyumcu ve emlakçılara yönelik sıkı denetimler sürüyor
Antalya'da kuyumcu ve emlakçılara yönelik denetimlerde yetki belgesi zorunluluğu vurgulanırken, 2025'te 13 bin 168 üründe aykırılık tespit edildi ve 41 milyon TL'yi aşan idari para cezası kesildi.
Antalya'da kuyumcu ve emlakçılara yönelik sıkı denetimler sürüyor

Antalya Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, kentteki kuyumcu ve emlakçılara yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu denetimler, sektörlerde haksız rekabeti ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçlıyor.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN FAALİYET GÖSTEREMEYECEK

Antalya Ticaret İl Müdür Vekili Sebahat Akdoğan, yaptığı açıklamada, Antalya'da 618 kuyumcunun yetki belgesine sahip olduğunu ve bu belgenin zorunlu hale geldiğini belirtti. 2021 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle birlikte, kuyumculuk faaliyeti yürütecek işletmelerin yetki belgesi alması şart koşuldu. Akdoğan, "Yetki belgesini almadan hiçbir işletme kuyumculuk yapamayacak veya başka işlerle de uğraşamayacak. İmitasyon ürünlerde satamayacak." dedi. Şu ana kadar bin 554 başvuru yapıldığı ve 618’inin onaylandığı bilgisini paylaştı.

EMLAK SEKTÖRÜNDE DE DÜZENLEMELER DEVAM EDİYOR

Emlak sektörüne yönelik denetimlerin de devam ettiğini vurgulayan Akdoğan, Ticaret Bakanlığı'nın Taşınmaz Ticareti Hakkında yönetmeliğine uyumun sağlandığını belirtti. Emlakçılık faaliyetlerinin yetki belgesi olmadan yapılamayacağını ve bu sayede sektörde uzman kişilerin görev yapmasının teşvik edileceğini söyledi. 17 bin 199 emlakçının yetki belgesi için başvurduğunu ve 8 bin 361’inin onaylandığını aktardı. Akdoğan, ilanların doğruluğunu sağlamak amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EIDS) kullanıldığını da ekledi.

CEZALAR VE TESPİT EDİLEN AYKIRILIKLAR

Akdoğan, 2025 yılında yapılan denetimlerde 4 bin 326 firmada 13 bin 168 üründe aykırılık tespit edildiğini ve toplamda 41 milyon 689 bin 888 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Fiyat etiketi denetimlerinde ise 5 milyon 592 bin 14 ürün incelendiği ve aykırılık tespit edilen firmalara cezalar kesildiği bilgisini verdi. Haksız fiyat artışı denetimlerinde de 788 firma ve 35 bin 172 ürünün incelendiğini ve tespit edilen ihlallerin bakanlığa bildirilerek cezai işlemlerin başlatıldığını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.