Antalya'da öğrenciler orman yangınlarında atıkların tehlikesini uygulamalı öğrendi

ÇEVRE Yayınlanma : 09 Aralık 2025 13:40 Düzenleme : 09 Aralık 2025 13:40
Antalya'da öğrenciler orman yangınlarında atıkların tehlikesini uygulamalı öğrendi
Antalya'da düzenlenen Atıksız Gün Etkinliği'nde öğrenciler, orman yangınlarında atıkların tehlikesini uygulamalı olarak öğrenirken, çevresel duyarlılıklarını artırdı.
Antalya'da öğrenciler orman yangınlarında atıkların tehlikesini uygulamalı öğrendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Atıksız Gün Etkinliği'nde, orman ekosisteminde bırakılan atıkların yangın risklerini artırdığı uygulamalı olarak gösterildi. Kepez Ortaokulu öğrencileri, uzmanlardan atıkların yanıcılık seviyeleri, yangın başlangıç sebepleri ve doğru atık yönetimi konularında eğitim aldı.

ORMAN YANGINLARINDA ATIKLARIN ROLÜ

Etkinlik, Avrupa Birliği Hibe Programı kapsamında Doğu Akdeniz Araştırma Derneği iş birliğiyle yürütülen 'Orman Yangınlarında Atıkların Rolü: Topluluk Temelli Farkındalık ve Çözüm Stratejileri' projesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Bilgilendirme ve uygulamalı atölyelerde, atıkların yangınlara etkisi görünür kılındı. Programda ayrıca geri dönüşüm temelli üretim çalışmaları ve toplu farkındalık uygulamaları yapılarak gençlerde çevresel duyarlılığın artırılması hedeflendi.

KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLERLE BÜYÜK ETKİLER

Eğitim sonrasında öğrencilerle birlikte orman temizliği yapılarak doğrudan uygulama alanı oluşturuldu. Farklı atık türlerinin yangını tetikleme potansiyeline ilişkin ölçümler yapılırken, küresel ısınmayla yükselen sıcaklıkların riskleri nasıl artırdığına dikkat çekildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi İklimlendirme ve Sıfır Atık Dairesi Sıfır Atık ve Çevre Eğitim Şube Müdürü Fulya Koral, atıksız bir yaşam için küçük değişikliklerle büyük etkiler oluşturulabileceğini vurguladı. Öğrencilerin tek kullanımlık ürünleri azaltmak, yeniden kullanmayı tercih etmek ve geri dönüştürmeyi alışkanlık haline getirmek gibi çözüm üreten çalışmalarda yer aldığını belirtti.

TOPLUMSAL FARKINDALIK VE İŞ BİRLİĞİ

Doğu Akdeniz Araştırma Derneği üyesi ve proje koordinatörü Nurbahar Usta, orman atıklarının sadece Türkiye için değil dünya için büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Bu sorunu çözmek için kurumsal görevlerin ve iş birliklerinin belirlenerek iş akışı oluşturulduğunu açıkladı. Etkinliğe katılan Kepez Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Özlem Aksoy, plastik ve diğer atıkların doğaya zararlarını, küresel ısınmanın etkilerini öğrendiklerini, deneyler yaptıklarını ve eğlenerek öğrendiklerini söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.