Topluluk adına açıklamalarda bulunan Ek Atama Bekleyen Öğretmenlerden Esra Kaya, düşük kontenjanların öğretmen adaylarını mağdur ettiğini belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 15 bin öğretmen ataması, son yıllardaki en düşük sayı olmuştur. Ayrıca yapılan branş dağılımı da adaletten uzaktır. 2024 KPSS puanıyla ek atama bekleyen öğretmenler olarak Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa’da sesimizi duyurmaya çalıştık. Bugün ise köklü tarihi ve hoşgörüsüyle bilinen Konya’dan haykırıyoruz” dedi.
“Adil dağılım istiyoruz”
Kaya, özellikle branşlara verilen kontenjanlarda ciddi eşitsizlikler olduğunu vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığı 2024 KPSS’de 15 bin atama için sınıf öğretmenliğine 4 bin 387, özel eğitime 3 bin 87, din kültürü ve ahlak bilgisine bin 802, okul öncesine bin 321 kontenjan verdi. Yalnızca bu dört branşa toplam 10 bin 588 kontenjan ayrılırken, geri kalan 72 branşa sadece 4 bin 412 kontenjan dağıtıldı. Biyolojiye 27, tarihe 28, edebiyata 29 kontenjan verilmesi kabul edilemez. Bu durum bizleri derinden mağdur etmiştir” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenler sınıflarda olmak istiyor”
Öğretmenlerin meydanlarda değil, öğrencilerle birlikte okullarda olması gerektiğinin altını çizen Kaya, şöyle konuştu:
“Yıllardır hayalini kurduğumuz mesleğe kavuşabilmek için büyük emek verdik. Bugün öğrencilerimize bilgi, umut ve ışık olabilmek için sınıflarda olmayı bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza çağrımızdır: 15 Nisan’da açıklanan 15 bin öğretmen ataması hem sayı olarak yetersizdir hem de branş dağılımı açısından adil değildir. Bizler, bu atamanın en az 40 bine tamamlanmasını ve branşlar arasında eşitlik gözetilmesini talep ediyoruz.”
Kaya, sözlerini öğretmen adaylarının yaşadığı sosyal sıkıntılara dikkat çekerek sürdürdü:
“Adil olmayan kontenjanlar yüzünden hayatlarımız alt üst oldu. Ailelerimiz dağıldı, evlilik hayallerimiz ertelendi. Toplumun baskısı altında ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yıllarını okumaya vermiş, gece gündüz ders çalışmış öğretmen adayları bu ülkenin geleceği için yetişti. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz.”
“Atama bekliyoruz, çünkü hazırız”
Öğretmen adayları, açıklamanın sonunda “Atama bekliyoruz, çünkü hazırız. Ek atama istiyoruz, çünkü hak ediyoruz” sözleriyle taleplerini yineledi.
Eğitim sendikaları temsilcileri de öğretmenlerin yanında olduklarını ifade ederek, ek atamanın hem öğretmen adaylarının mağduriyetini gidereceğini hem de ülkenin nitelikli öğretmen ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi.
Öğretmenler, mücadelelerini her platformda sürdürerek seslerini yetkililere duyurmaya devam edeceklerini belirtti.








