Ay'da yaşamı mümkün kılacak tarım yöntemleri tartışıldı

BİLİM VE TEKNOLOJİ Yayınlanma : 10 Mayıs 2026 10:26 Düzenleme : 10 Mayıs 2026 10:26
Ay'da yaşamı mümkün kılacak tarım yöntemleri tartışıldı
İzmir'de düzenlenen sempozyumda Türk ve Japon bilim insanları, Ay tarımının geleceği ve uzayda sürdürülebilir yaşam için gerekli yöntemleri tartıştı.
Ay'da yaşamı mümkün kılacak tarım yöntemleri tartışıldı

Uzayda sürdürülebilir yaşamın temeli olarak görülen 'Ay tarımı', İzmir'de uluslararası bir bilim buluşmasına ev sahipliği yaptı.

Ay\

UZAY BİLİMİ VE TARIM ÜZERİNE YENİ MODELLER

Yaşar Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Uzay Biliminde Gelecek Yönelimler ve Ay Tarımı' konulu mini-sempozyumda Türk ve Japon bilim insanları, Ay'da yaşamın mümkün olabilmesi için gerekli tarım, ekosistem ve üretim modellerini masaya yatırdı. Etkinlik, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü'nde gerçekleştirildi ve uzay tarımının geleceği hakkında yeni perspektifler sunuldu.

Ay\

GIDA ÜRETİMİNDEN ÖTE BİR VİZYON

Sempozyumda konuşan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, uzay misyonlarında yalnızca gıda üretiminin değil, aynı zamanda ekosistem kurmanın önemine dikkat çekti. Kandiller, Ay'da yerleşik hayata geçme hedefinin, gıda, oksijen ve atık geri dönüşümü gibi üç kritik sorunun çözülmesini gerektirdiğini vurguladı. Bu bağlamda, Ay'da tarımın sadece beslenmeyi değil, sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflediğinin altını çizdi.

Ay\

UZAY MISYONLARINA KATKI SAĞLAYAN PROJELER

Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Türkan, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonuna katkıda bulunacak 'Extremophyte' bitki deneyi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Türkan, bu deneyin uzaya gönderilecek bitkilerin adaptasyon yeteneklerini anlamak için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, bu denemelerin Ay ve Mars gibi uzay ortamlarında tarım için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.