Barış Çanları Ilgın’da: “Dünyanın barışa ihtiyacı var”

YEREL Yayınlanma : 15 Ekim 2025 11:51 Düzenleme : 15 Ekim 2025 16:47
Almanya merkezli Friedensglocken (Barış Çanları) Derneği üyeleri, dünya barışına dikkat çekmek amacıyla 4 bin 800 kilometrelik fayton yolculuklarının Türkiye etabında Konya’nın Ilgın ilçesine ulaştı.

Dünya barışına dikkat çekmek amacıyla Almanya’dan yola çıkan Friedensglocken (Barış Çanları) Derneği üyeleri, Konya’nın Ilgın ilçesine ulaştı.

Barış ve dostluk mesajını taşıyan üç kişilik ekip, ilçede vatandaşların ilgisiyle karşılandı, fotoğraf çektirdi ve kısa süreli molanın ardından yolculuğuna devam etti.

Faytonun ön kısmında Almanca “Jagt dem Frieden nach mit jedermann” (Herkesle barışın peşinden gidin) yazılı tabela taşıyan grup, geçtiği her şehirde insanlara “barışın evrensel dilini” anlatmayı amaçlıyor.

Ekipte; Heinz Bley, Friedrich Gerenche ve Azerbaycan asıllı Alman vatandaşı Abdulla Hacı yer alıyor. Almanya’dan başlayan yolculukta ekip, Avusturya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan güzergâhını izleyerek Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı.

Türkiye etabında Edirne, İstanbul, Ankara, Akşehir üzerinden Ilgın’a gelen grup, burada bir gece konakladıktan sonra Konya şehir merkezine doğru yola çıktı.

“DÜNYANIN BARIŞA İHTİYACI VAR”

Friedensglocken Derneği üyesi Heinz Bley, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolculuk boyunca dünya gündemini yakından takip ettiğini belirtti.

Mısır’da düzenlenen Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi’ni izlediğini söyleyen Bley, Gazze’de yürürlüğe giren ateşkese ilişkin şunları dile getirdi:

“Çok mutluyuz, artık barış yapılmış ve anlaşma imzalanmış. Biz zaten bunun için bu yola çıktık. Barış yoluna gidelim. Bence bütün Almanlar da böyle düşünüyor.

Dünyanın barışa ihtiyacı var. Avrupa’da herkes barışı anlamış ve beraber yaşam devam ediyor. Amacımız 25 Ocak’ta yolumuzun sonuna, Kudüs’e ulaşmak.”

“BARIŞI İNSANLARA ULAŞTIRMAK VE SAVAŞLARIN YIKIMINI HATIRLATMAK İSTEDİK”

Ekipte yer alan Friedrich Gerenche, 8 Mayıs’ta Almanya’dan yola çıktıklarını belirterek, barış yolculuğunun amacını şu sözlerle anlattı:

“8 Mayıs’ta Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda yenilgisinin 80. yılında Berlin’den yola çıktık. Amacımız, barışı insanlara ulaştırmak ve savaşların yol açtığı yıkıma dikkati çekmekti.

Çok güzel yerler gördük. İnsanlar bize yemek ve ikramlarda bulunuyor. Bize ilgi gösteriyorlar ve bu çok güzel. Tüm bunlara bayıldık. Türkiye’yi çok seviyoruz, teşekkür ediyoruz.”

“TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVDİK, ILGIN’I UNUTMAYACAĞIZ”

Azerbaycan kökenli Alman vatandaşı Abdulla Hacı, Türkiye’de büyük bir misafirperverlikle karşılandıklarını belirterek, Ilgın’daki insanların kendilerini evlerinde hissettirdiğini söyledi:

“Üçümüz aynı yolda kalıp Türkiye üzerinden gideceğimizi düşündük ve yol aldık. Bu gördüğünüz faytonumuzla buraya kadar geldik. Günlük 30-40 kilometre yol alıyoruz.

Atların kapasitesi bu. Geçtiğimiz köylerde, şehirlerde insanlarla tanıştık. Azerbaycan Türkü olduğum için burayı biliyorum ama ben de buraya bayıldım. Türkiye’yi çok sevdik.

Diğer ekiple ortak grupta konuşuyoruz. Onlar, neşeli, güzel, planlı ve hızlı gittiğimizi görünce kıskanıyor.”

KONYA’DAN SONRA ROTA KUDÜS

Barış yolculuklarının Türkiye etabında Ilgın özel bir durak oldu. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan aktivistler, barış mesajlarını paylaşarak ilçeden ayrıldı.

Grup, Konya merkez üzerinden geçerek Kudüs’e doğru ilerlemeye devam ediyor.

Ekip, 4 bin 800 kilometrelik barış yolculuğunu 25 Ocak 2026 tarihinde Kudüs’te tamamlamayı planlıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.