Baskil ters lalesini koparanlar yarım milyon lira ceza ödeyecek

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 06 Mayıs 2026 11:34 Düzenleme : 06 Mayıs 2026 11:34
Baskil ters lalesini koparanlar yarım milyon lira ceza ödeyecek
Baskil Ters Lalesi'ni koparanlar 487 bin 338 TL ceza ile karşılaşacak. Bu nadir bitki, Elazığ'ın sembollerinden biri olarak koruma altında.
Baskil ters lalesini koparanlar yarım milyon lira ceza ödeyecek

Elazığ'ın Baskil ilçesinde yalnızca bu bölgede yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Baskil Ters Lalesi, doğanın koruma altındaki nadir bir parçası olarak dikkat çekiyor. Bu nadir bitkiyi koparanlara 2026 yılı güncel verileriyle 487 bin 338 TL idari para cezası uygulanacak.

Baskil ters lalesini koparanlar yarım milyon lira ceza ödeyecek 1

HUKUKİ KORUMA VE CEZA MİKTARI

Baskil Ters Lalesi, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında koruma altına alınmış durumda. 1998 yılında bilim dünyasına kazandırılan bu endemik tür, yalnızca Elazığ'ın bazı köylerinde, özellikle Kuluşağı köyü Selil Dağı ve Haroğlu Dağı gibi kısıtlı alanlarda yetişiyor. Bu nedenle, bu bitkinin doğadan koparılması, biyolojik çeşitliliği tehdit eden en ciddi suçlar arasında yer almakta ve ceza miktarı her yıl güncellenmektedir.

Baskil ters lalesini koparanlar yarım milyon lira ceza ödeyecek 2

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ VE BİLİNÇLENDİRME

Bu yıl mevsimsel koşullar nedeniyle bir ay gecikmeli çiçek açan Baskil Ters Lalesi, bölgenin sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Baharın habercisi olarak bilinen bu çiçek, aynı zamanda hüznün sembolü olarak da anılıyor. Aygün Çam tarafından kaydedilen doğa yürüyüşleri, bu nadir bitkinin tanıtımı ve korunması konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.