Bakanlığın 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin düzenlemesi doğrultusunda, çevreye zarar veren kişi ve kuruluşlara uygulanacak cezalar önemli ölçüde artırıldı.
01 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni cezalar, 2025 yılı rakamlarına göre yaklaşık yüzde 25 oranında yükseltildi.

SARAYÖNÜ BELEDİYESİ’NDEN YENİ CEZALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Sarayönü Belediyesi Çevre ve Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Sena Çakıcı, 2026 yılı itibarıyla uygulanacak yeni idari para cezalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çevrenin korunması noktasında caydırıcılığın artırılmasının hedeflendiğini belirten Çakıcı, umuma açık alanlarda çevreyi kirletenlere uygulanan cezanın 2026 yılında 8 bin 685 liraya yükseltildiğini söyledi.

TOPRAĞA ATIK DÖKENLERE AĞIR CEZA
Çakıcı, toprağa atık dökerek çevre kirliliğine neden olanlara verilen cezanın 2025 yılında 668 bin 677 lira olduğunu hatırlatarak, bu cezanın 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 838 bin 737 lira olarak uygulanacağını ifade etti.
ANIZ YAKMAYA YÜKSEK CEZA VE ARTIRIM UYARISI
Anız yakma konusuna da dikkat çeken Çakıcı, dekar başına uygulanan ceza miktarının 2026 yılında yaklaşık 698 liraya yükseldiğini belirtti. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik bölgelerde ya da meskûn mahallerde işlenmesi halinde cezanın beş kat artırılarak uygulanacağını vurguladı.

EGZOZ VE HAVA KİRLİLİĞİNE YÖNELİK YAPTIRIMLAR
Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine uygulanan cezanın 2026 yılında 17 bin 952 liraya çıkarıldığını belirten Çakıcı, bu uygulamanın hava kirliliğiyle mücadelede büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Hava kirliliğine sebep olan işletmelere verilen idari para cezasının da 2026 yılında 838 bin 737 liraya yükseltildiğini kaydetti.
NAYLON POŞET VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ CEZALARI
Naylon poşetlerden ücret almayan satış noktalarına uygulanan cezaların da artırıldığını ifade eden Çakıcı, her bir metrekare için uygulanan ceza miktarının 2026 yılında yaklaşık 143 lira 65 kuruş olarak belirlendiğini aktardı.
Gürültü kirliliği kapsamında ise konutlarda vatandaşların sebep olduğu gürültüye yönelik cezanın 13 bin 839 lira olacağını söyledi.
ABARTI EGZOZ VE İŞ YERLERİNE YÜKSEK CEZALAR
Araçlarda abartı egzoz kullananlara verilen cezanın 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 71 bin 830 liraya çıkarıldığını belirten Çakıcı, iş yeri ve atölyelerde gürültü kirliliğine sebep olanlara uygulanan cezanın ise 139 bin 639 liraya yükseltildiğini ifade etti.
“AMAÇ CEZA DEĞİL, TEMİZ BİR ÇEVRE”
Açıklamasının sonunda çevrenin korunmasının yalnızca kurumların değil tüm vatandaşların ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Mustafa Sena Çakıcı,
“Amaç ceza kesmek değil, daha temiz, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak. Bu nedenle vatandaşlarımızdan çevre kurallarına azami hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” dedi.








