Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, Dijital Simülasyon Merkezi'nde insan dokusunu birebir yansıtan cihazlarla pratik yaparak klinik deneyim kazanıyor. Bu uygulamalar, öğrencilerin el becerilerini ve mesleki özgüvenlerini artırıyor.
GERÇEK HİSSİYATLA PRATİK İMKANI
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir, simülatörlerin insan dokusu, ağız yapısı ve kullanılan aletlerin hissiyatını gerçek gibi yansıttığını belirtti. Diş hekimliğindeki sekiz ana bilim dalına ait tüm uygulamaların bu merkezde simüle edilebildiğini ifade etti. Öğrenciler, anestezi yapmaktan implant uygulamaya, çürük temizlemekten dolgu işlemlerine kadar her türlü prosedürü, gerçek hasta üzerindeki gibi deneyimleyebiliyor.
HATA YAPMA LÜKSÜYLE ÖĞRENME
Tunçdemir, simülasyon sırasında öğrenci yanlış bir sinire dokunduğunda cihazın uyarı verdiğini ve öğretim üyesinin bu hatayı düzelttiğini açıkladı. Bu sistem sayesinde öğrenciler, eksiklerini giderip daha özgüvenli bir şekilde gerçek kliniklere çıkabiliyor. Simülatörler, mine ve dentin tabakalarının farklı sertliklerini bile taklit edebiliyor, böylece öğrenci hasta üzerinde zorluk çekmeden öğrendiklerini uygulayabiliyor.
ÖĞRENCİLERDEN COŞKULU TEPKİLER
Araştırma görevlisi Nilsu Baykul, simülasyonun gerçekçiliğinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Çürük temizlerken yumuşaklığı, dolgu yaparken derinliği, implant için kemikte yuva açarken sertliği ve diş çekerken verilen kuvvetin karşılığını hissettiklerini söyledi. Araştırma görevlisi Seda Sağoğlu ise bu deneyimin teknik ve pratik açıdan ilerlemelerini sağladığını, daha başarılı tedaviler yapmalarına katkıda bulunduğunu ifade etti.







