Emniyet paylaştı: Radar cezası yememek için bu noktalara dikkat

GÜNCEL Yayınlanma : 10 Haziran 2025 16:19
Emniyet paylaştı: Radar cezası yememek için bu noktalara dikkat
Emniyet Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı boyunca yola çıkan pek çok sürücünün tepkisine neden olan radarların bulunduğu noktaları tek tek açıkladı. Konya’daki radar noktaları da belli oldu. İşte sürücülerin Konya’da radara yakalanmamak için dikkat etmesi g

Kurban Bayramı tatiliyle birlikte karayollarında yoğunluk artarken, Emniyet Genel Müdürlüğü, il il sosyal medyada gündem olan sabit radar noktalarını açıkladı.

Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla milyonlarca kişi memleketine ya da tatil beldelerine gitmek üzere yola çıktı. Ancak tatilciler, bu yıl daha yoğun trafik denetimiyle karşılaştı. Hız sınırının aniden düşmesiyle arka arkaya ceza yiyen sürücüler, yaşadıklarını sosyal medyadan paylaşarak hem tepki gösterdi hem de diğer sürücüleri radarlara karşı uyardı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, denetimlerin sıkılaştırıldığını ve kurallara uyulması gerektiğini belirterek sürücülere hız limitlerine uymaları çağrısında bulundu.

Uygulamanın temel amacının hem kazaları önlemek hem de sürücülerin can güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, sabit ve mobil radar uygulamalarının devrede olacağını kaydetti.

SABİT RADAR KONUKLARI AÇIKLANDI

Bayram süresince 35 bin 682 araca hız ihlali nedeniyle ceza kesildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, sabit radar ve EDS noktalarını resmi internet sitesindeki https://onlineislemler.egm.gov.tr/trafik/sayfalar/edsharita.aspx. adresinden paylaştı.

Sabit radarlar, otoyollarda yol üstüne kurulan kameralarla hız tespiti yapıyor. Şehir içi yollarda TEDES direkleri, hız ihlallerini otomatik kaydediyor. İstanbul’da 50, Ankara’da 20 sabit EDS noktası bulunuyor. Sürücüler, bu haritayı kullanarak güzergahlarındaki radarları görebilir. Ancak, mobil radarların konumları açıklanmıyor. Bu sistem, trafik güvenliğini artırmayı hedefliyor.

radar-cezasi-yememek-icin-bu-noktalara-dikkat1.jpg

KONYA-İSTANBUL VE KONYA-ANTALYA YOLLARI TAKİPTE

https://www.icisleri.gov.tr/iller-arasi-radar-ve-kontrol-noktasi-uygulama-sayilari adresinden erişilebilen sistem üzerinden Konya’dan İstanbul, Ankara, Antalya gibi illere yapılan yolculuklarda kaç radarlı ve radarsız denetim noktası olduğu görülebiliyor.

Örneğin Konya-Antalya güzergâhında yaklaşık 27 radarlı, 22 radarsız trafik uygulaması olduğu bilgisi yer alabiliyor. Sistem nokta bazlı yer göstermiyor ancak güzergah üzerindeki toplam kontrol sayısını bildiriyor.

VERİLER 30 DAKİKADA BİR YENİLENİYOR

Polis ve jandarma ekiplerinin sürdürdüğü trafik uygulamaları sistemde 30 dakikada bir güncelleniyor.

Böylece Konya’dan çıkan bir sürücü en güncel radar yoğunluk haritasına ulaşabiliyor. Sayfada “Lütfen trafik kurallarına uyalım. Yolun sonu bayram olsun” mesajıyla sürücülere dikkatli olmaları hatırlatılıyor.

Bayram sonrası tanıtılacak sistem ile artık Konya’dan Türkiye'nin dört bir yanına seyahat eden vatandaşlar cep telefonları aracılığıyla gidecekleri güzergahlardaki trafik denetim yoğunluğunu kolayca öğrenebilecek.

Konya'dan yola çıkacak sürücüler güzergâhlarındaki radar ve denetim sayılarını da görebilecek.

radar-cezasi-yememek-icin-bu-noktalara-dikkat2.jpg

MOBİL RADARLAR SİVİL YA DA RESMİ ARAÇLARLA DENETİM YAPIYOR

Mobil radarlar, yol kenarında bekleyen sivil veya resmi araçlarla denetim yapıyor. Bu araçlar, çok sayıda antenle donatılmış ve konumları anlık değişiyor. “Radar Hız Kontrolü” tabelaları, gezici radarların bulunduğu bölgelerde sürücüleri uyarıyor. Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğü bu radarların yerini paylaşmıyor. Bayram gibi yoğun dönemlerde gezici radarlar sık kullanılıyor. Sürücüler, tabelalara dikkat ederek hızlarını kontrol etmeli. Bu radarlar, fark edilmesi zor noktalarda bulunuyor.

AMAÇ TRAFİKTE GÜVENLİĞİ ARTIRMAK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, denetimlerin trafik güvenliğini artırmak için olduğunu belirtti. Bayram süresince 35 bin 682 araca hız ihlali nedeniyle ceza uygulandı. Hız cezaları, ihlalin oranına göre 2.500 TL’den 10.000 TL’ye kadar çıkıyor. Düzce’de kullanılan ASELSAN “trafidar” sistemi, yapay zeka ile anında ceza kesiyor. Hız sınırını %50’den fazla aşan sürücülerin ehliyetine el konulabiliyor. Sürücüler, cezai yaptırımlardan kaçınmak için kurallara uymalı. Bu denetimler, kazaları önlemeyi amaçlıyor.

TRAFİK CEZALARI E-DEVLETTEN SORGULANABİLİYOR

Sürücüler, sabit radar noktalarını https://onlineislemler.egm.gov.tr/trafik/sayfalar/edsharita.aspx adresinden kontrol edebilir. İçişleri Bakanlığı’nın https://www.icisleri.gov.tr/iller-arasi-radar-ve-kontrol-noktasi-uygulama-sayilari adresi, denetim sayılarını gösteriyor. Hız limitlerine uymak hem cezadan hem de kazadan korur. E-Devlet üzerinden trafik cezaları sorgulanabilir. Drone destekli denetimlerin de yapıldığı bayramda, sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar, güvenli sürüş için kurallara uymayı öneriyor. Bu sistem, yolları daha güvenli hale getiriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.