Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enerji maliyetlerinin esnaf ve sanatkârlar için dayanılmaz bir yük haline geldiğini belirterek, bu kesime özel bir tarife uygulanması gerektiğini vurguladı. Palandöken, enflasyondaki yükselişin önemli bir kaynağının enerji maliyetleri olduğuna dikkat çekti ve tüm cihazların elektrikli hale geldiği günümüzde, esnafın yüksek tarifelerle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
ESNAFIN ENERJİ ÇİLESİ
Palandöken, "Bütün cihazlar artık elektrikli. Ekmek üretilirken fırıncı doğalgaz veya elektrik kullanıyor. Dolayısıyla şimdi kilovatsaatlerde 4 bin - 5 bin aralığı artık hepsi yüksek tarifeden ödeme zorunda kalacak. Teknoloji gelişimiyle birlikte bu faturaların altındaki yükseliş devam edecek. Bununla ilgili de özellikle bir proje geliştirilmesinin gerekliliği var" dedi. İş yeri kiraları ve diğer girdi maliyetlerinin de esnafın bu faturaları ödemekte zorlandığını gösterdiğini ekledi.
ÖZEL TARİFE TALEBİ
TESK Genel Başkanı, konuyu Enerji Bakanı'na da anlattıklarını belirterek, esnaf için özel bir tarifenin şart olduğunu tekrarladı. "Esnaf bir iş yaparken evvela elektrik parasını düşünüyor. Akabinde ısınmak için doğalgaz parasını düşünüyor, üçüncü girdi maliyetlerinin en büyüğü olan kirayı düşünüyor. Dolayısıyla fiyatlardaki istikrarsızlık, enflasyondaki yüksekliğin kaynaklarından en önemlisi de bu faturalardaki yükseliş" diye konuştu. Esnafın maliyetleri düştüğünde, caddelerin ve sokakların daha güvenli olacağını savundu.
EN YÜKSEK TARİFE ESNAFA
Palandöken, ticarethane statüsündeki esnafın en yüksek enerji tarifesini kullandığının altını çizdi. "Yine sanayide kullanılan, yani esnaf dükkânlarında, kasaplarda, marketlerde, bakkallarda kullanılan bu elektrik ve doğalgaz tüketiminde de en azından onlar da rahat eder. Konutta ayrı bir tarife, sanayide ayrı bir tarife. Esnaf dükkânları da ticarethane geçtiği için en yüksek tarife. Bununla ilgili bir çalışma yapılmasını ivedilikle bekliyoruz. Yoksa bu faturaların altından esnaf kalkamaz diyorum" ifadelerini kullandı.








